Zlatna pravila za pripremu zimnice

02.10.2015, 12:08
Namirnice - Zlatna pravila za pripremu zimnice

Ako veæ ulažete trud kako bi napunili špajz, ne dozvolite da sve bude uzalud 

Da bi voæe i povræe koje stavljajte u tegle, flaše ili zamrzivaè, bilo jestivo i posle nekoliko meseci morate poštovati sledeæa pravila:
 
Zimnica je, kako joj i ime kaže, zaliha hrane od drevnih vremena ostavljana za zimu kako bi se ona mogla preživeti. Danas je ponuda svežeg voæa, voænih preraðevina i drugih sliènih namirnica i obilna i pristupaèna tokom cele godine, pa se postavlja pitanje zašto uopšte samostalno pripremati zimnicu.
 
Neki zimnicu pripremaju iz èisto ekonomskih razloga, da bi uštedeli, drugi imaju višak plodova koje su sami uzgojili, dok treæi imaju kulinarske razloge jer su iz opredeljenja ili iz zdravstvenih razloga pobornici hrane s manje hemijskih ili drugih dodataka, bilo u uzgoju bilo u pripremi. Ma kakvi bili vaši motivi, potrudiæemo se da vam budemo pri ruci i u pripremi zimnice, te æemo vas podsetiti na neke dobre stare savete u vezi sa tim.

Površina voæa uvek je pokrivena mnoštvom živih organizama – mikroorganizama – od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato voæe treba vrlo pažljivo oprati.
 
Èvrste i tvrde plodove najpre treba potopiti pet do deset minuta u vodu, a zatim ih dobro oprati pod mlazom vode. Osetljivo i sitno voæe treba staviti u sito i nekoliko puta ga uroniti u posve èistu vodu, pomerajuæi sito tako da voda dopre do svake bobice. Voæe treba prati brzo, da se ne bi raskvasilo i poèelo da pušta sok. Zatim ga treba osušiti na krpi, pa tek onda oèistiti.
 
Voæe treba razvrstati: najlepše plodove treba odvojiti za kompote, a one manje lepe za marmelade i drugo. Ošteæeno voæe ne dolazi u obzir za ukuvavanje. Odaberite posve zrelo voæe, ali ne prezrelo. Voæe za zimnicu ne sme biti vlažno – zato ne pravite zimnicu nakon kiše.

Bašta u teglama
 
Boja oèišæenog voæa na vazduhu se, pod uticajem kiseonika, menja, a i vitamini se delimièno raspadaju. Zato je voæe najbolje èistiti neposredno pre pripremanja zimnice.
 
Kiselina iz voæa može se spojiti s metalom posude, pa bi zato voæe trebalo da kuvate u emajliranim posudama (kojima emajl nije okrnjen!) ili u onima od nerðajuæeg èelika. Ako takvo posuðe nemate, onda voæe brzo skuvajte i smesta izvadite iz metalne posude. Nipošto ne upotrebljavajte bakarne posude!
 
Stavljajte propisane kolièine šeæera. Ako stavite premalo šeæera, moraæete duže da kuvate, a time voæe gubi na kvalitetu, ukusu i boji. Voæe i šeæer merite na vagi, ne u posudicama za merenje.
 
Kada za zimnicu koristite skuvani sirup, pazite da se šeæer do kraja otopi.
Voæe koje nema dovoljno pektina (jagode, trešnje, dinje) teže se zgrušava, pa mu dodajte sok od ribizli, jabuka, naranadži ili limuna i kuvajte na jakoj vatri.
 
Ukoliko stavljate sredstvo za zgrušavanje pomoæu kojeg se znaèajno skraæuje vreme kuvanja, a time i bolje èuva boja, ukus i sastojci zimnice, taèno se pridržavajte uputstva.

Namirnice nikada nemojte kuvati predugo, ali ni prekratko. Nemojte ih mešati prejako, ali ni preslabo.

Gotovu zimnicu stavljajte u tegle èija velièina zavisi od broja ukuæana, tako da se odmah potroši cela kolièina. Otvoreni pekmezi, marmelada i slatko mogu stajati dve do tri nedelje ako su dobro poklopljeni, ali su mnogo bolji dok su sveži. Zimnica prireðena s alkoholom može se otvoriti, pa opet zatvoriti, a da se ne pokvari.

Za spremanje zimnice najbolje su posude od stakla, ali u obzir dolaze i glinene, ako su iznutra ocakljene, drvene, pa i metalne, ako im je emajl potpuno neošteæen. Trebalo bi da imaju široko grlo (osim za sokove) kako bi se sastojci u njih lakše stavljali i vadili u toku zime.
Ako vam ostava (špajz) nije posve suva, na površinu pekmeza i marmelada stavite sloj (tri do èetiri centimetra) šeæera u prahu.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  Vezane vesti

  Ko je online

  Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
  Gosti: 134

  Anketa

  Koliko clanova ima idealna porodica?