Moderne opasnosti prete ženskom zdravlju

08.04.2013, 23:09
Nega - Moderne opasnosti prete ženskom zdravlju
Koje opasnosti po žensko zdravlje nam je doneo savremeni život?
Savremeni život doneo je mnoge opasnosti ženskom zdravlju. Nažalost, mnoge žene toga nisu svesne pa onda ni ne čine ništa da promene situaciju. Donosimo vam pregled najčešćih modernih opasnosti koje prete ženama.

Višak kilograma
Gojaznost je sve veći problem današnjice. Višak kilograma posebno može biti koban za žene. Naime, nekoliko je istraživanja pokazalo da prekomerna telesna težina može pridoneti razvoju karcinoma dojke. Dobra je vest ta da mršavljenje smanjuje taj opasan rizik. Dakako, višak kilograma uzrokuje i čitav niz drugih bolesti poput srčanih, dijabetesa te problema s kostima. Budući da znate koje vam sve opasnosti prete zbog viška kilograma, odlučite se na promenu ishrane i tako pomognite same sebi.

Sunce i solarijum
Iako taman ten već nekoliko godina nije veliki hit, žene ne popuštaju i daju sve od sebe da tokom cele godine budu preplanule. Tokom leta izlažu se suncu, a zimi odlaze u solarijume. I jedno i drugo prilično je opasno i ako se redovno ponavlja, može doći do karcinoma kože! Statistike pokazuju da je ta bolest u porastu, posebno među ženskom populacijom. Ne preterujte sa suncem i solarijumom! Ni krema za zaštitu od sunca nije svemoćna. Najbolje je sunčati se ujutro do 10 sati te popodne iza 17 sati. U to je doba ultraljubičasto zračenje najmanje štetno. Solarijume je najbolje u potpunosti izbegavati jer istraživanja poslednjih godina ukazuju na to da su izuzetno štetni.

Grudnjaci, farmerice, štikle, najlonke...

Mnogi moderni komadi odeće uopšte nisu zdravi. Recimo, ako nosite pogrešnu veličinu grudnjaka (a četiri od pet žena to čini!), možete početi osećati bolove u leđima i ukočenost vrata te neretko i glavobolju. Uske farmerice, kao i najlonke, loše deluju na cirkulaciju i znaju uzrokovati probleme s reproduktivnim sistemom. Najčešće dolazi do iritacije vagine i pojave gljivica. Mnogi odevni komadi nisu napravljeni od prirodnih materijala što zasigurno ne pridonosi zdravlju tela. O svemu tome valja voditi računa jer ako jednom ili dvaput obučete preuske farmerice, nije problem, ali ako je to redovna pojava, zdravstvene probleme nećete moći izbeći.

Kozmetika
Mnoge žene nemaju pojma šta sve imaju u svojoj kozmetičkoj torbici! Znaju, dakako, da imaju puder, ruž, maskaru, rumenilo, senke... No ne znaju od čega se sastoje ti kozmetički proizvodi. Recimo, ruž može sadržati opasne sastojke poput triklosana, olova i parabena. Kada žena nanese ruž na usne, ti sastojci ulaze u krvotok i dugim korišćenjem mogu izazvati probleme. Dosadašnja istraživanja pokazuju da se mogu javiti problemi s mišićima i srcem. No ruž nije jedini opasan. I drugi proizvodi mogu sadržati potencijalno opasne sastojke, zato čitajte deklaracije i birajte kozmetiku bez opasnih sastojaka.

Nerealna očekivanja

Žene su itekako svesne da se od njih danas očekuje da budu super supruge, majke, prijateljice, domaćice, poslovne žene... Popis očekivanja izuzetno je dug, a žene se, nažalost, trude ispuniti sva ta nerealna očekivanja. To je bitka već u startu izgubljena. No žene svejedno ustraju, daju sve od sebe, a kao popratni "putnici" javljaju se zabrinutost, teskoba, depresija, napadi panike... Od svih nabrojanih modernih opasnosti, nerealna očekivanja i potreba žena da ih ispune zasigurno su najveći uzročnici raznih bolesti. Već i ptice na granama znaju da dobro fizički zdravlje leži na temeljima zdrave i stabilne psihe. Nažalost, moderan način života itekako je uzdrmao žensku psihu, a posledično tome javlja se sve veći broj fizičkih bolesti. Kako ističu mnogi stručnjaci, žene moraju znati stati na loptu kako bi sačuvale same sebe.
Izvor: bebac.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 279
    Koliko clanova ima idealna porodica?