Internet pretraživač samo za mobilne telefone

22.05.2007, 06:24
Poslovna žena - Internet pretraživač samo za mobilne telefone
Mobilni telefoni postaju sve bogatiji funkcijama i mogućnostima, pa se može reći da su po tome sve bliži računarima. To se prvenstveno odnosi na "pametne" mobilne telefone. Pristup Internetu kod ovih, ali i većine ostalih "običnih" modela, takođe se podrazumeva. U početku se to odnosilo na prijem i slanje elektronske pošte, ali su zahtevi korisnika sve veći u pogledu pristupa Internet stranicama i pretraživanja.

Softverski gigant Microsoft nije ostao skrštenih ruku, već se aktivno angažovao na izradi specijalnog rešenja za pretraživanje Interneta na mobilnim telefonima. Tako je nastalo softversko rešenje pod nazivom Deepfish. U aprilu je objavljena beta verzija ovog programa, koju korisnici mogu da preuzmu s Microsoft-ovog sajta, instaliraju i daju svoju procenu njenog kvaliteta. Treba pri tom naglasiti da ova verzija ne sadrži sve opcije i funkcije koje će Deepfish dobiti u svojoj konačnoj varijanti.

Deepfish je realizovan u Microsoft-ovim laboratorijama Live Labs. Namenjen je "pametnim" mobilnim telefonima i PDA uređajima (džepnim ili ručnim računarima). Pojavio se kao alternativno rešenje dosadašnjem Pocket Internet Explorer-u. Mogu ga ugrađivati i koristiti vlasnici mobilnih telefona čiji je softver zasnovan na Microsoft-ovom operativnom sistemu za mobilne uređaje - Windows Mobile, verzije 5.0 ili novije (a to je nedavno predstavljen Windows Mobile 6.0).

Microsoft je napravio Deepfish po uzoru na pretraživače namenjene računarima. Osnovni problem pri tom je ograničenje zbog znatno manje veličine ekrana i postojećeg memorijskog kapaciteta. Delimično rešenje ovih problema u probnoj verziji ostvareno je uvođenjem takozvane zoom opcije (koju ova verzija sadrži). Ona omogućava da se zumira deo Internet stranice koji korisnik želi da vidi, bez potrebe da se otvara cela strana na ekranu. To se obavlja brzo i lako pomoću navigacionih tastera na mobilnom telefonu.

U prvoj probnoj verziji Deepfish-a izostavljena je i podrška za neke neophodne aplikacije koje omogućavaju adekvatno prikazivanje web strana - ActiveX controls, Ajax, Cookies, Javacsript i HTTP POS. To će, svakako, biti implementirano u konačnoj verziji. Kada će se ta konačna verzija pojaviti, još uvek nije objavljeno. A onda će se definitivno moći da kaže da su "pametni" mobilni telefoni pravi računari u malom.

Izvor: krstarica

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 239
    Koliko clanova ima idealna porodica?