5 trikova da pobedite umor na poslu

05.04.2012, 06:56
Poslovna žena - 5 trikova da pobedite umor na poslu

Iako je nedavno prošlo podne, vama se čini kao da je osam uveče i jedva držite oči otvorene iznad radnog stola? Niste jedini. Mnogi ljudi posle dva popodne osećaju jak umor i svakodnevno se bore da ostanu koncentrisani. Međutim, postoji nekoliko trikova kako se boriti protiv umora.U trenucima umora najčešće uzmemo još jednu šolju kafe ili grickamo hranu punu šećera misleći da ćemo dobiti energiju. Ali, stručnjaci kažu da ima nekoliko pametnijih stvari koje nam mogu pomoći.

SAN
Pretrpani ste obavezama i mnoge od njih ostavljate za uveče, ali probajte bar ponekad da odete na vreme u krevet. Nije pametno varati telo jer ono ima svoje potrebe pa ukradeni noćni san pokušava nadoknaditi preko dana. Stoga probajte redovno da odspavate osam sati bez "pauze".


ISHRANA
Mali, hranjivi obroci mogu pomoći u borbi protiv pospanosti, posebno u popodnevnim satima.

- Devet od deset osoba koje su pojele kvalitetan obrok ujutro manje su bile umorne popodne - rekla je nutricionistkinja Elizabet Somer, autorka knjige "Food & Mood: The Complete Guide to Eating Well and Feeling Your Best".


KAFA I ŠEĆER

Kava i proizvodi sa šećerom nisu preporučljivi jer će vam pomoći samo kratkoročno. Umesto toga uzmite kreker sa sirom ili proteine - jaje ili tunjevinu.


ŠETNJA ZA VREME PAUZE
Kad god vam to vreme dopušta, ispijanje kave za vreme pauze zamenite šetnjom. Boravak na suncu daće vam dodatnu energiju.


RASPORED OBAVEZA
Obaveze prilagodite svom ritmu. Zahtevne projekte planirajte za ono doba dana kad ste najodmorniji, a to je najčešće jutro.

- Za popodnevne sate ostavite lakše poslove ili neke stimulativne i vama interesantne zadatke - ističe stručnjak za menadžment Tomas Lauda, koji piše knjigu o tome kako postići i zadržati kvalitetan nivo energije tokom celog radnog dana.

Savetuje da se povežete s kolegama koji pozitivno deluju na vas i popodnevne obaveze probajte da odradite u njihovom krugu zbog bolje produktivnosti. On smatra ida je uvek zgodno nazvati dragog prijatelja i u par minuta opuštenog razgovora napuniti baterije za ostatak dana.

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 227
    Koliko clanova ima idealna porodica?