10 mesta u Italiji koja vredi posetiti

19.10.2016, 02:02
Putovanja - 10 mesta u Italiji koja vredi posetiti

Ova južnoevropska država u obliku èizme je jedna od najpopularnijih turistièkih destinacija iz mnogo razloga – umetnost, moda, fantastièni pejzaži, temperamentni ljudi i vrhunska tradicionalna kuhinja. U Italiji postoji toliko toga što vredi videti da je potreban èitav život kako bi se sve to i videlo. Navodimo najpopularnija mesta koja treba posetiti u Italiji:

1. Napulj
Jedna od najnaseljenijih metropola u državi, Napulj je glavni grad regije Kampanja u južnom delu Italije. U Napulju postoji prava riznica umetnièkih dela i istorijskih mesta, kao i živahna atmosfera kad su u pitanju kupovina, restorani i noæni život. Mnogi svetski poznati italijanski specijaliteti, ukljuèujuæi picu, špagete i parmiðanu (jelo od plavog patlidžana i parmezana) potièu upravo iz ovog regiona. Ova jela se veoma poštuju u Napulju i uvek se prave od svežih namirnica uzgajanih na tom podruèju.

2. Italijanska jezera
Italijanska jezera se prostiru u severnom delu Italije. Južni delovi tih jezera su relativno plitki, ali severniji krajevi zadiru u planine, èak do Alpa. Popularni su meðu tutistima više od 100 godina. Italijanska jezera su kombinacija odliènih vremenskih prilika i živopisnih pejzaža. Najveæe jezero je Garda i na njega se pruža zadivljujuæ pogled, posebno gledano sa planinskih vrhova sa severne strane. Komo je podjednako lepo jezero, sa šumama na planinskim padinama koje se pružaju do same obale. Na zapadu se nalazi jezero Maðore, nešto manje popularno, ali ipak predivno, sa nekoliko odmarališta u blizini.

3. Sicilija
Najveæe ostrvo u Sredozemnom moru, Sicilija, je autonomna italijanska pokrajina i ukljuèuje još nekoliko manjih obližnjih ostrvaca. Odvojena je od Kalabrije, velikom pokrajinom na „vrhu èizme” Mesinskim moreuzom širokim 5 kilometara. Kao postojbina svake veæe sredozemne civilizacije, Sicilija je bogata umetnošæu i istorijom – od Doline hramova u blizini Agriðenta do baroknih crkava u Palermu. Ovo ostrvo je poznato i po Etni, najvišem aktivnom vulkanu u Evropi.

4. Cinque Terre
U bukvalnom prevodu „Pet zemalja”, Cinque Terre su zapravo pet sela – Riomaðore, Manarola, Vernaza, Monteroso i Korilja. Nalaze se na severozapadnoj obali Italije, u regiji Ligurija. Cinque Terre nude pogled na neke od najlepših pejzaža u èitavoj državi, koji ukljuèuju strme litice i terase pod vinogradima još pre više stotina godinama.

5. Milano
Zamalo uništen tokom bombardovanja tokom II svetskog rata, Milano je od tada „podignut iz pepela” i sada predstavlja jedan od najbogatijih gradova Evrope. Naširoko je poznat kao „prestonica mode”, prepun je ekskluzivnih butika. Meðutim, Milano je mnogo više od toga – u njemu se nalazi èuvena da Vinèijeva „Poslednja veèera”, opera Skala, zamak Sforca i jedna od najveæih svetskih katedrala u gotskom stilu.

6. Amalafijska obala
Smeštena u jugozapadnoj regiji Kampanji, amalafijska obala je poznata po svojoj vanserijskoj lepoti, što je èini jednom od najatraktivnijih turistièkih destinacija u Italiji. Dugaèka oko 50 kilometara, duž južne strane poluostrva Sorento, amalafijska obala je poznata širom sveta po predivnim plažama, blistavim zalivima, vrletnim liticama, velikim zasadima limuna, raznobojnim vilama i skupim hotelima.

7. Pompeja
Jedno od najposeæenjih turistièkih mesta, Pompeja je èuveni rimski grad koji je prekriven slojem osušene vulkanske lave debelim nekoliko metara veæ više od 1700 godina nakon erupcije iz Vezuva. Ovo mesto se nalazi u blizini Napulja. Nakon obilaska Pompeje lako æete steæi sliku o svakodnevnom životu drevnih Rimljana. Turisti mogu da šetaju starim ulicama kako bi videli ostatke nekadašnjih pekara, bordela i javnih kupatila.

8. Venecija
Jedno od najlepših mesta u Italiji je svakako Venecija, predivan grad sagraðen u laguni Jadranskog mora. Smešten u severoistoènoj Italiji, Venecija je arhipelag od 118 ostrva koja su povezana stotinama predivnih mostova i kanala. Veliki kanal je najoznatiji i deli grad na dva dela. Prelep pogled na kanale i more i fantastièna arhitektura èine Veneciju jednim od najromantiènijih gradova sveta.

9. Toskana
Najpoznatija italijanska regija Toskana je jedinstvo predivnih pejzaža brdskih predela, maslinjaka, vinograda i èempresa. Izmeðu ostalog, u Toskani možete uživati u degustaciji vina u Kjantiju, odmarati se u gradovima na planinama poput San Ðiminjana ili uživati u renesansnoj umetnosti kojom je Firenca itekako bogata. U srednjovekovnom gradu Sijeni takoðe možete uživati u razgledanju fantastiènih umetnièkih dela, jer je to jedan od najznaèajnijih istorijskih centara i najpopularnijih turistièkih destinacija u Italiji. Elba, najveæe od nekoliko ostrva u zalivu Toskane, ima predivne plaže, a tu je i Piza sa svojim èuvenim krivim tornjem.

10. Rim
Nekadašnja prestonica Rimskog carstva, Rim je danas glavni grad i sedište vlade Italije. Nalazi se u centralnoj državnoj regiji Lacio. Rim je ogroman grad, spoj istorije i modernizma. Najpoznatiji je po tome što se u njemu nalaze drevne rimske graðevine i Vatikan. Rim ima bogatu istoriju dugu 2500 godina i znaèajan je centar kulture, religije i svetske moæi.

Izvor: ritam grada

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  Vezane vesti

  Ko je online

  Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
  Gosti: 100

  Anketa

  Koliko clanova ima idealna porodica?