Predstavljamo vam Irsku

19.10.2016, 02:14
Putovanja - Predstavljamo vam Irsku

Upoznajte se sa najvecim znamenitostima predivne Irske i pogledajte sta mozete da ocekujete ukoliko odlucite da posetite ovu zemlju.

Dablin je glavni, a ujedno i najveæi grad Republike Irske, kao i èitavog ostrva. Nalazi se na samom istoku države, naslonjen na obalu mora. Dablin zauzima površinu od 114, 99 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 525 000 stanovnika. Glavni grad Irske je ekonomski, kulturni, i politièki centar države, i jedan od najrazvijenijih gradova Evrope.

Na odruèju Dablina preovladava umereno – kontinentalna klima, sa jakim uticajem atlanske klime koja preovladava na veæini ostrva. Na blage zime utièe Golfska struja, tako da se temperature u tom periodu kreæu oko 6 stepeni celzijusa.

Prostor Dablina bio je naseljen u antièkom periodu. Pod imenom Dubh – linn, ili Crno jezerce, pominje se 291. godine. Grad su sredinom devetog veka osnovali Danci, a njih su 1171. godine zamenili Englezi. U više navrata Irci su bezuspešno pokušavali da oteraju Engleze, i on je u njihovim rukama ostao sve do 1921. godine. Tada je, nakon èuvene irske revolucije, Dablin konaèno postao centar novoosnovane Irske.

Danas je Dablin jedan od 30 najvažnijih gradova sveta, i sjajna turistièka destinacija.

Turistièke atrakcije u Dablinu su :
Dvorac Dablina podignut je 1204. godine po naredbi tadašnjeg kralja Džona. Record Tower je jedan od najoèuvanijh delova kompleksa, a potièe iz trinaestog veka. Tu je i Chapel Royal iz devetnaestog veka. Veæina današnjeg dvorca izgraðena je tokom osamnaestog veka.
Muzej pisaca poseduje prva izdanja kjiga, pisma brojnih pisaca, kao što su Swift, Sheridan, Shaw, Yeats i drugi. Muzej je smešten u predivnom gregorijanskom zdanju.
Katedrala Hristove crkve osnovana je 1172. godine od strane Richarda de Clare, grofa Pembrokea. Najzanimljivi delovi crkve su „ kosi zid Dablina “ na severnom delu, koji je od 1562. godine, nakon što se srušio krov, nagnut za 46 cm, zatim mumificirani maèka i miš naðeni u cevi orgulja, kao i srce Svetog Lovre, zaštitnika Dablina.
Nacionalna galerija Irske poseduje impresivnu kolekciju od oko 2 500 slika, akvarela, crteža, otisaka i skulptura. Od 2002. godine u okviru muzeja postoji i novo Milenijumsko krilo.
Nacionalni muzej Irske se ponosi bogatom kolekcijom irskih antikviteta, koji datiraju od 7000. godine pre nove ere, pa sve do danas. Tu su Ardagški pehar i Tara broš iz osmog veka, kao i Congški krst iz dvanaestog veka.
Trinity College je jedan od najpoznatijih obrazovnih centara na svetu. Osnovan je 1592. godine, a njegovi uèenici bili su Jonathan Swift, Bram Stoker ( tvorac vampira Drakule ), Oscar Wilde, Samuel Beckett i drugi. Glavna atrakcija univerziteta je Book of Kells iz 800. godine.
Glavna pošta je mesto gde se dogodio ðuveni Uskršnji ustanak 1916. godine, kada su Irci bezuspešno pokušali da se oslobode britanske vlasti.
U Dablinu se poizvodi jedno od najpoznatijih piva na svetu, Guinness, više puta proglašavano i za najbolje na svetu. Trgovi grada ispunjeni su uliènim zabavljaèima, kao i brojnim radnjama za suvenire. Posetioci mogu da se upute i u neki od mnogih irskih pabova, u kojima je atmosfera svetski pozanta. Tu su i restorani, u kojma se mogu probati neka od lokalnih jela. Dablin je grad kulture, istorije, ali i zabave i uživanja. Zbog toga je ovaj šarmantni grad sjajna destinacija za savršen provod.

Kork je drugi po velièini grad u Republici Irskoj. Nalazi se na jugu ove ostrvske države, a zauzima povrišnu od 37, 3 kvadratnih kilometara. U Korku živi oko 120 000 stanovnika. Ovo je nakon Dablina i najvažniji ekonomski i kulturni grad u Irskoj.

Na podruèju Korka preovladava umereno – kontinentalna klima, sa jakim uticajem atlanske klime. Zbog kretanja Golfske struje, zime su veoma blage.

Kork je poèetkom srednjeg veka bio monaška zajednica osnovana od strane Svetog Finbara u šestom veku. Gradsko naselje osnovano je poèetkom desetog veka, i od tada je Kork èesto bio upleten u razna dramatièna zbivanja na ostrvu. Zbog jednog od dogaðaja, grad je dobio epitet „ buntovnièki grad “, i kao takav se zadržao da danas. Kork je bio jedan od centara irske pobude u ratu za nezavisnost. Ovo je po znaèaju drugi grad u Irskoj, a 2005. godine bio je proglašen za Evropsku prestonicu kulture.

Kork je vrlo atraktivna turistièka destinacija, sa brojnim znamenitostima, i drugim atrakcijama koje svake godine privlaèe veliki broj posetilaca.

Turistièke atrakcije u Korku su :


English Market je od strane magaizna Observer proglašena za jednu od deset najboljih tržnica hrane u evropi. Atmosfera, mirisi, nezaboravni prizori, èine da je ovo nezaobilazna atrakcija grada.
Katedrala Svetog Finbara se nalazi blizu centra grada, i jedna je od najlepših i najzanimljivijih zgrada u Irskoj. Osnovana je u sedmom veku, a odlikuje je više od 1260 skulptura.
Ulica svetog Patrika je sjajno mesto za šoping. U njoj se može naæi gotovo sve, od knjiga, nakita, muzike, umetnina, sportske opreme, pa do nameštaja.


Crkva Svete Ane se nalazi u ulici Shandon, i jedan je od simbola grada Kork. Sa visokog tornja se pruža velièanstven pogled na okolinu.


Dvorac Blarney je nezaobilazna atrakcija za svakog posetioca korka. Ovde se mogu videti èuvene bašte, a ne sme da se ne poljubi legendarni kamen Blarney, koji donosi dar elokvencije.
Jameson Distillery Midleton je èuvena stara destilerija, u kojoj posetioci mogu da vide kako se pravi svetski poznat irski viski. Ovde se može i probati ovo vrhunsko piæe.
Fota Wildlife Park nije obièan Zoološki vrt. Ovde se nalaze životinje koje se slobodno kreæu i mešaju meðusobno, ali i sa posetiocima.


Cobh Heritage Centre je popularna turistièka destinacija. Nalazi se u blizini Korka, a ova luka je poznata po tome što je iz nje isplovio èuveni brod Titanik.
Kork je grad kulture, ali i brojnih drugih atrakcija. Tu su brojne radnje, poznati irski pabovi, u kojima vlada nesvakidašnja atmosfera. U nekom od ugostiteljskih objekata mogu da se probaju najbolja lokalna jela, ali i da se popiju najbolja irska piæa. Kork je veoma živ grad, pun zanimljivih ljudi. Ovo je zaista sjajna destinacija za odlièno uživanje i odmor.

Izvor: pogodak.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  Vezane vesti

  Ko je online

  Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
  Gosti: 75

  Anketa

  Koliko clanova ima idealna porodica?