I decu boli gava

07.04.2007, 17:59
Školarci - I decu boli gava
„Mama, boli me glava. Je l’ mogu da ne idem u školu.“ Verovatno ste više puta bili suočeni s takvom molbom vašeg deteta. Rekli biste ništa strašno, jedan aspirin će rešiti problem. Ali nije sve tako prosto jer glavobolja može biti simptom neke bolesti pa na nju treba obratiti pažnju.

Deca do sedam godina

Mnogi roditelji se čude kad im se mališani žale na glavobolju jer smatraju da je to bolest odraslih. Međutim, istraživanja pokazuju da u uzrastu do sedam godina 1,4 odsto dece pati upravo od te boljke.
Današnjoj nauci je poznato 165 vrsta glavobolje, ali deca najčešće pate od migrene i tenzione glavobolje.
nNapadi migrene mogu da traju od dva sata do dva dana. To je pulsirajući, veoma jak bol i on praktično onemogućava detetu da se normalno ponaša. Mališan može da se žali i na smetnje u vidu, bezrazložan strah, mučninu, a ponekad mu trnu ruke i noge.
Tenzione glavobolje nastaju povremeno i traju od pola sata do nedelju dana. Bol je dvostran, konstantan, ali ne remeti motoriku deteta. Nema mučnine, ni povraćanja.
Ima dece koju glavobolja muči prilikom promena vremena, pred kišu ili ukoliko duva jak vetar. To je posebno izraženo u proleće i na jesen.
Dakle, dete vam se požalilo da ga boli glava. Šta ćete preduzeti? Ukoliko isključimo mogućnost da vaš mezimac simulira bol da ne bi otišao u školu ili vrtić, najbolje je da uradite sledeće: izmerite mu pritisak i temperaturu. Ukoliko pokazatelji odstupaju od normale, dajte detetu tabletu na bazi paracetamola ili se poslužite nekim od recepata narodne medicine. Pomaže biljni čaj s cvetovima lavande, nane, ruzmarina i korenom valerijane (koji se dodaje samo uveče). Ukoliko tegobe ne prođu kroz sat-dva, treba se konsultovati s lekarom.

Deca od sedam do 16 godina

U tom uzrastu dete ima brojne obaveze kako u školi tako i van nje. Upravo zbog toga kod 11 odsto dece javlja se glavobolja.
- Treba imati na umu da tegobe mogu da budu povezane s lošim vidom: mnogi tinejdžeri ne vole da ih zadirkuju zbog naočara, pa kriju i od roditelja i od drugova da ne vide dobro.
- Bol može da izazove i dugotrajno naprezanje mišića pri nepravilnim pozama za vreme spavanja. Možda vaš đak nepravilno sedi u klupi ili za radnim stolom. U tom slučaju naprežu se i mišići očiju, glave i vrata.
Nažalost, tinejdžeri u većini slučajeva ne vole lekove ili uzmu prvo što nađu u kućnoj apoteci, ne vodeći računa o dozi. Zato objasnite detetu koji preparat da uzme za glavobolju, ali nije loše da se prethodno konsultujete s lekarom.
Stručnjaci kažu da ukoliko dete počne da se žali na glavobolju, roditelji pre svega treba da obrate pažnju na to da li ima redovne obroke i da li dovoljno spava. Bitno je da za kompjuterom ne provodi više od jednog sata dnevno s pauzama na svakih 20 minuta. Mladom organizmu je neophodna fizička aktivnost, po mogućnosti na svežem vazduhu.
Pedijatri skreću pažnju na to da su velike obaveze čest uzrok glavobolje kod đaka. Nekima je ceo dan popunjen brojnim aktivnostima: prvo sledi škola, zatim kurs jezika, sport ili muzička škola. Pored svega toga treba uraditi domaće zadatke za sutradan.


girl headache

Nizak pritisak

Uzrok glavobolje kod mladih može biti povišen ili snižen krvni pritisak. U prvom slučaju bol je praćen mučninom, osećajem da su vam zapušene uši i težinom u glavi. Lice postaje crveno, a puls ubrzan. Ukoliko je pritisak nizak, detetu se povraća, pred očima mu se često smrke, vrti mu se u glavi, a može čak i da padne u nesvest. U tom slučaja treba dobro provetriti sobu, napojiti dete jakim čajem
sa šećerom i obavezno konsultovati lekara.

Najčešći uzroci glavobolje

l42 odsto vožnja automobilom ili autobusom
l40 odsto premalo i previše sna
l40 odsto gledanje televizije ili igranje igrica na kompjuteru
l40 odsto stres ili neuspeh u porodici ili školi
l39 odsto nagla promena vremena
l30 odsto strah od pismenog zadatka ili loše ocene
l30 odsto razočaranja, neispunjene nade
l28 odsto aktivno bavljenje sportom
l15 odsto neredovna, nekvalitetna ishrana
l5 odsto netolerancija na neke namirnice

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 280
    Koliko clanova ima idealna porodica?