O nasilju u školama se ćuti

16.03.2012, 07:07
Školarci - O nasilju u školama se ćuti
Uprkos obavezi škola da preventivno deluju, ali i da se dodatno angažuju oko nasilnika i njihovih žrtava, vršnjačko nasilje i dalje veoma rasprostranjeno.
Gotovo da ne prođe polugodište a da se javnost ne zainteresuje za novi slučaj vršnjačkog nasilja. Takve informacije obično od medija kriju i nastavnici i škola, pa ih najčešće saznamo od roditelja.

Prema rečima Aleksandre Gladanac, majke jednog desetogodišnjeg dečaka iz Čačka, njen sin se iz škole vratio sa iščašenjem vratnog dela kičme.

Dečak je roditeljima objasnio da su mu vršnjaci, držeći ga preko grudi, gurali glavu prema podu. Kako objašnjava, samo jedan dečak je pokušao da mu pomogne i zaustavi nasilje.

Svaki nasilni čin za dete je ozbiljan problem. Važno je da roditelji svakodnevno razgovaraju sa svojom decom, ne samo o uspehu u školi, već i odnosu sa vršnjacima i nastavnicima.

Kako objašnjava Jelena Zajeganović Jakovljević iz UNICEF-a, škole su zakonom obavezne da formiraju timove za zaštitu od nasilja, programe za prevenciju i da u okviru tog sistema zaštite organizuju obavezna dežurstva.
"Na taj način bi nastavnici bili prisutni i za vreme odmora i onda kada dolazi do sukoba", dodaje Jelena Zajeganović Jakovljević.

Praksa pokazuje da se nasilje u školama najčešće dešava pre ili posle nastave. U protekla tri meseca, otkad postoji SOS telefon za prijavu nasilja u školama, pristiglo je oko 700 prijava iz svih krajeva Srbije.

Prema rečima Velimira Tmušića, načelnika Prosvetne inspekcije, najviše ima fizičkog nasilja, ali i verbalnog, dok je diskriminacija manje zastupljena.
"Javljaju se najviše roditelji, ali i učenici, kao i zaposleni. A problem je i nasilje između učenika i profesora ili direkotra i zaposlenih", objašnjava Tmušić.

Kada dođe do nasilja, roditelji najčešće prebacuju odgovornost na školu, a škola na roditelje.

Da li će nadležni u školi komentarisati vršnjačko nasilje koje im se dešava u dvorištu, ili će izbegavati medije, nije najvažnije. Mnogo je važnije na vreme primetiti šta ne valja, pre nego što neko bude ozbiljno povređen.

Izvor: RTS

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 223
    Koliko clanova ima idealna porodica?