Ovo možda niste znali o trudnoći

28.03.2013, 22:51
Trudnoca i porodjaj - Ovo možda niste znali o trudnoći
Da li bebe od cokolade postaju sladje i mirnije, moze li oblik stomaka trudnice da otkrije pol bebe i još ponešto što mozda niste znali o trudnoci...

Trudnoca je verovatno poglavlje zivota koje budi najviše radoznalosti, ali i divljenja. Kad zena "objavi" da je u drugom stanju, svi iz njene okoline imaju poneki mudar savet, teoriju koju su jedva docekali da isprobaju u praksi, a malo je verovatno da ce je zaobici i bapske price...

"Dejli mejl" donosi neke zanimljivosti, ali i opovrgava ceste mitove o trudnoci i bebama.

Pol bebe necete moci da "provalite" na osnovu oblika stomaka
"zena koja bebu nosi visoko rodice decaka, a ako je stomak nisko, dobicete devojcicu", jedna je od najraširenijih teorija o polu bebe. Ipak, mnogo preciznije pol bebe mozete da prognozirate na osnovu grudi. zenama koje nose devojcice grudi tokom trudnoce porastu više (za oko osam centimetara) nego onima koje cekaju decaka (6,3 centimetra). Stvar je u tome što decaci proizvode više testosterona, što usporava rast maminih grudi.

Jutarnje mucnine su dobra stvar
Trudnice cesto ne mogu da odole nezdravoj hrani, dok im zdrava izaziva mucnine. Iako to deluje kao "greška prirode", zapravo ima smisla. Meso moze biti nosilac bakterija i virusa, sir bakterija i gljivica, u zelenom povrcu mogu da se kriju bakterije... a upravo su to namirnice koje najcešce izazivaju mucninu, u proseku kod svake trece trudnice. Stvar je u tome što je imunitet odraslih dovoljno snazan da se izbori sa odredjenim kolicinama toksina, ali bebe još nisu razvile taj odbrambeni mehanizam. Evolucija je to rešila tako što bebu pre rodjenja štiti tako što ogranicava izlozenost majke toksinima mucninama, povracanjem i gadjenjem prema odredjenoj hrani i mirisima. Ova teorija o "zaštiti embriona" je najrazumnije objašnjenje za cinjenicu da oko 75 odsto trudnica pati od mucnina i povraca i prvom tromesecju.

Porodjaj obicno "krece" u ranim jutarnjim satima
Statistika kaze da prve kontrakcije obicno pocinju izmedju ponoci i cetiri sata ujutru. Nivo hormona koji uticu na kontrakcije materice je nocu najviši, a naucnici koji se bave proucavanjem evolucije kazu da je razlog tome to što smo nocu najmirniji i najopušteniji.

Vazno je da beba bude sa mamom tokom prvog sata po rodjenju
Iako je u vecini porodilišta praksa drugacija, i novorodjencad se odmah po rodjenju odvaja od majki da bi ih medicinsko osoblje opralo, izmerilo... taj prvi sat po rodjenju je jako vazan za bebino zdravlje, emocionalni razvoj i povezivanje sa majkom. Taj dragoceni prvi sat u zivotu vaše bebe trebalo bi da provedete zajedno, izmedju ostalog i zato što ce verovatnoca da necete imati problema sa dojenjem biti osam puta veca nego ako beba u tom periodu ne bude sa vama.

Mame koje vole cokoladu imaju "sladje" bebe
Iako ovo zvuci samo kao dobar izgovor da se navali na cokoladu, rezultati jednog finskog istrazivanja zaista su pokazali da su bebe cije su majke tokom trudnoce uzivale u cokoladi svakog dana bile opuštenije i smirenije u prvim mesecima po rodjenju. Naucnici su ove podatke objasnili cinjenicom da cokolada podstice lucenje endorfina, a smanjuje lucenje hormona stresa u telu trudnice, što onda ima pozitivan uticaj i na bebu.

Izvor: MONDO

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 210
    Koliko clanova ima idealna porodica?