Rana trudnoca ili PMS?

20.12.2015, 00:02
Trudnoca i porodjaj - Rana trudnoca ili PMS?

Simptome poput pojaèanog apetita, osetljivih grudi i razdražljivosti najèešæe vezujemo uz PMS, ali vrlo sliène pojave javljaju se i tokom rane trudnoæe.

Hormoni u oba sluèaja izazivaju promene u telu, a pomoæu ovih sedam razlika možete nauèiti kako da razlikujete ova dva stanja

1. Implantacijsko krvarenje
Jedan od prvih znakova trudnoæe koji se èesto može zameniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od 6 do 12 dana od zaèeæa - tada se embrion uglavljuje u zid materice i podstièe lagano krvarenje popraæeno grèevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju pažnju treba obratiti na kolièinu krvarenja koja je u ovom sluèaju znatno manja.

2. Osetljive grudi
Iako su osetljive grudi najèešæi simptomi PMS-a oni su i prvi od simptoma trudnoæe dok u tom sluèaju grudi postaju oteèene, a areole tamnije. Osim toga, osetljivost grudi kod rane trudnoæe ne prestaje nakon par dana nego postaje sve uèestalija.

3. Neuobièajen umor
Iscrpljenost tokom uobièajenih aktivnosti i pojaèana potreba za odmorom jedni su od prvih znakova trudnoæe. Oni se najèešæe javljaju u prvom trimestru kada se telo navikava na nove promene.

4. Èesto mokrenje
Uèestalo mokrenje koje nije popraæeno grèevima i bolovima, kako to obièno bude kod PMS-a, jedan je od simptoma trudnoæe. Ono se dogaða zbog širenja materice, koja pritiska bešiku. Tokom trudnoæe telo prirodno proizvodi više teènosti, i javlja se sve veæa potreba za unošenjem teènosti jer je žeð pojaèana.

5. Muènina i preosetljivost na mirise
Pojaèana potreba za ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznati simptom PMS-a, kao i oseæaj teškog želuca. Ali on nije jednak oseæanju muènine popraæenim povraæanjem, koje se javlja ujutro i uveèe, a dobro je poznato kao simptom trudnoæe.

6. Vrtoglavica
Nagle vrtoglavice i oseæaj slabosti kod PMS-a se najèešæe javljaju kao posledice bolova koji nestaju s prestankom ciklusa. Ali ukoliko takvi simptomi traju dugo, a ciklus je izostao, moguæe je da se radi o trudnoæi jer širenje materice uzrokuje pritisak u arterijama nogu i pad krvnog pritiska, što izaziva slabost.

7. Povišena temperatura
Povišena temperatura tela i èesti talasi vruæine najèešæi su simptomi rane trudnoæe. Uèestala vruæina najèešæe je popraæena znojenjem i oseæanjem male nelagode.

Izvor: bebac.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  Vezane vesti

  Ko je online

  Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
  Gosti: 74

  Anketa

  Koliko clanova ima idealna porodica?