Rana trudnoca ili PMS?

20.12.2015, 01:02
Trudnoca i porodjaj - Rana trudnoca ili PMS?

Simptome poput pojačanog apetita, osetljivih grudi i razdražljivosti najčešće vezujemo uz PMS, ali vrlo slične pojave javljaju se i tokom rane trudnoće.

Hormoni u oba slučaja izazivaju promene u telu, a pomoću ovih sedam razlika možete naučiti kako da razlikujete ova dva stanja

1. Implantacijsko krvarenje
Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zameniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća - tada se embrion uglavljuje u zid materice i podstiče lagano krvarenje popraćeno grčevima. S obzirom da svi simptomi ukazuju na menstruaciju pažnju treba obratiti na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju znatno manja.

2. Osetljive grudi
Iako su osetljive grudi najčešći simptomi PMS-a oni su i prvi od simptoma trudnoće dok u tom slučaju grudi postaju otečene, a areole tamnije. Osim toga, osetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon par dana nego postaje sve učestalija.

3. Neuobičajen umor
Iscrpljenost tokom uobičajenih aktivnosti i pojačana potreba za odmorom jedni su od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom trimestru kada se telo navikava na nove promene.

4. Često mokrenje
Učestalo mokrenje koje nije popraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kod PMS-a, jedan je od simptoma trudnoće. Ono se događa zbog širenja materice, koja pritiska bešiku. Tokom trudnoće telo prirodno proizvodi više tečnosti, i javlja se sve veća potreba za unošenjem tečnosti jer je žeđ pojačana.

5. Mučnina i preosetljivost na mirise
Pojačana potreba za ukusima, slanim ili slatkim, dobro je poznati simptom PMS-a, kao i osećaj teškog želuca. Ali on nije jednak osećanju mučnine popraćenim povraćanjem, koje se javlja ujutro i uveče, a dobro je poznato kao simptom trudnoće.

6. Vrtoglavica
Nagle vrtoglavice i osećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posledice bolova koji nestaju s prestankom ciklusa. Ali ukoliko takvi simptomi traju dugo, a ciklus je izostao, moguće je da se radi o trudnoći jer širenje materice uzrokuje pritisak u arterijama nogu i pad krvnog pritiska, što izaziva slabost.

7. Povišena temperatura
Povišena temperatura tela i česti talasi vrućine najčešći su simptomi rane trudnoće. Učestala vrućina najčešće je popraćena znojenjem i osećanjem male nelagode.

Izvor: bebac.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 74
    Koliko clanova ima idealna porodica?