Kuca vam je u haosu? S ovim savetima vise nece biti

12.05.2015, 03:07
Uredjenje - Kuca vam je u haosu? S ovim savetima vise nece biti

Svaka domaæica i majka zna koliko je zahtevno održavanje kuæe èistom i urednom. Nebrojeno puta oklevamo da pozovemu prijatelje u posetu, èak i na kafu, samo zbog toga što tog dana nismo stigli da usisamo ili nismo pospremili kuhinju. Poseban problem predstavlja održavanje kuæe u besprekornom stanju za žene koje rade, i koje moraju da provedu na poslu taèno odreðen broj sati. Iako živimo u vremenu kada bi trebalo da je normalno da muškarac i žena koji rade podjednako dele kuæne obaveze i obaveze oko dece, realnost je ipak malo drugaèija i veæina stvari neæe biti obavljena ako ih sama žena ne obavi.

Rašèistite pre svega same sa sobom

Pre nego što poènete da panièite i da se nervirate što svakog dana imate gomilu nezavršenih obaveza po kuæi, morate da shvatite da je to sve normalno. Sasvim je u redu ako ne usisate svakog dana, prašina se može obrisati i svakog drugog dana, veš može da "izdrži" još jedan dan u korpi i potpuno je normalno imati èitave hrpe veša na peglanju i peglati po potrebi. Kada radite od 9 do 5 a pritom imate i malo dete/decu, prosto nemate dovoljno sati da obavite sve u toku jednog dana i morate da pravite prioritete što se tièe kuænih poslova. Nikako ne mešajte decu ili vreme sa partnerom u sreðivanje prioriteta - uvek se potrudite da prvo isprièate deci prièu pre spavanja pa ako budete imali snage, operite sudove od veèere ili pospremite deèiju sobu. Nekada je za nas mnogo bolje da popijemo kafu sa prijateljicom i odaberemo jedan od poslova koje æemo obaviti a ostatak ostavimo za seldeæi dan.

Odredite dane u nedelji za odreðene poslove

Organizacija je kljuè svakog uspeha. Odredite recimo ponedeljak za sreðivanje veša, peglanje i pranje, i uradite od ostalih poslova samo ono što baš morate. Utorak rezervišite za sreðivanje kuhinje i usisavanje, sredu za èišæenje kupatila itd. Jedan dan u vikendu možete da odredite za kuvanje obroka za celu radnu nedelju koje možete da smestite u zamrzivaè i samo po potrebi vadite šerpe i posude. Skoro svako jelo je pogodno za zamrzavanje, a ne morate èak ni da provedete ceo dan u kuvanju, uvek možete da spremite veæe kolièine jednog jela koje možete služiti dva dana. Recimo ðuveè je jelo pogodno za zamrzavanje, sarme, punjene paprike, pasulj, grašak s piletinom, lazanje, itd. Jedan dan svakako odredite za opuštanje sa porodicom i prijateljima.

Imajte "keca u rukavu"

A šta ako u vaš savršeno razraðen plan "upadnu" gosti ili se dete razboli? Potrudite se da uvek u zamrzivaèu imate neko zamrznuto testo ili pitu koju možete zaèas ispeæi ili podgrejati a postoji i èitava lista brzih jela i poslastica. Kombinacija pudinga, piškota i šlaga ne može da omane, a još ako dodate i malo voæa svi æe se oduševiti. Testenina se sprema brzo i uz malo mašte sa prelivima možete brzo impresionirati goste ili svoje ukuæane. U svojoj kuænoj apoteci nemojte nikada biti bez paracetamola ili èepiæa za prvu pomoæ, a dobro je uvek imati neko mesto u deèijim komodama gde æete uvek imati po jednu-dve èiste presvlake za dete (pidžama, bodi, èarapice, trenerka) za hitne sluèajeve povišene temperature, povraæanja, proliva...

Pripremite se na vreme

Ako radite puno radno vreme, uvek uveèe pripremite odevnu kombinaciju za sledeæi dan jer u kakvoj god frci da se naðete, znaæete šta æete obuæi i biæe vam lakše. Kada deca odu na spavanje, prvo se pripremite za posao ako imate zadatke da obavite kod kuæe, a zatim se bacite na kuæne poslove. Za decu takoðe pripremite garderobu koju æe nositi u vrtiæ/školu i smislite šta æete pripremiti kao obroke za sledeæi dan.

Ako se dobro organizujete i ne panièite neæete dolaziti u stresne situacije zbog nereda u kuæi a i ako se dese - to je sasvim u redu. Najvažnije je da su ukuæani sreæni jedni s drugima i zdravi, a pravim prijateljima koji dolaze u posatu neæe biti nimalo važno da li ste pospremili ili ne, kvalitetno provedeno vreme zajedno briše sav stres i negativnu energiju.

 

Izvor: Aznaida U.

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  Vezane vesti

  Ko je online

  Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
  Gosti: 80

  Anketa

  Koliko clanova ima idealna porodica?