Kako pomiriti decu i roditeljska pravila

29.06.2012, 18:21
Vaše dete i vi - Kako pomiriti decu i roditeljska pravila
Ako brzo popuštate od ustanovljenih pravila i zabrana, ili ne ispunjavate obećanja, pravite veliku grešku u odgajanju dece. Tajna uspešnog roditeljstva krije se u doslednosti.

Kada obećate detetu da ćete nešto učiniti, ispunite to, ili izbegavajte da obećavate nemoguće. Ako ne poštujete sopstvenu reč, gradite kod deteta osećaj da je u redu da krši data obećanja i da uverava druge u nešto što ne može da ispuni.

Ukoliko detetu branite da se penje na ogradu, ili da skače po krevetu, nemojte odustati od zabrane ni ako deseti put pokušava da sprovede svoju nameru u delo. Morate ostati pri svojoj odluci i istrajati, čak i kada dete počne da pravi scenu.

Zamolite ostale ukućane da uvek stanu uz vašu odluku i izrečenu zabranu, jer tako detetu stavljate do znanja da je cela porodica složna u negativnom stavu prema onome što ono radi.

Uspostavite porodična pravila i moguće posledice. Tako će deca bolje razumeti pravila, a imaće veći osećaj odgovornosti, jer su učestvovali u "izradi pravilnika".

Neka pravila moraju biti jednaka za sve članove porodice. Ako uvek jedete u dnevnoj sobi, ne možete zahtevati od deteta da razume da mora da jede za trpezarijskim stolom.

Kada se pravila odnose i na roditelje, potrudite se da ih ne kršite. Kada se to dogodi, ne zaboravite na "kaznu". Svi grešimo, ali važno je kako se borimo sa greškama. Zato prenesite svom detetu značaj priznavanja greške, posledica i vraćanja na pravi put.

Ako dete prekrši dogovoreno pravilo, odmah reagujte i ukažite mu na posledice koje će morati da se sprovedu.

Ne zaboravite da jasno definišete pravila. Ako zahtevate od deteta da bude uredno, objasnite mu šta sve podrazumeva taj zahtev. Možda će dete želeti da ispoštuje zahtev, a ne zna šta je sve potrebno da uradi, pa će uvek praviti iste greške.

Izvor: MONDO

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 117
    Koliko clanova ima idealna porodica?