Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajeva

09.08.2012, 16:23
Vaše dete i vi - Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajeva
Najnovija studija je pokazala da deca odrasla u gradu imaju veće šanse za razvojem alergije na neku vrste hrane od dece iz seoske sredine.

Istraživači su analizirali podatke prikupljene od više od 38000 dece iz različitih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i zaključili da je 9,8% gradske dece alergično na neku vrstu hrane u odnosu na 6,2% alergične dece iz ruralne sredine.Uporđujući sa seoskom decom gradska deca su dva puta više sklona alergiji na kikiriki (2,8% u odnosu na 1,3%) i više nego duplo sklonija kada su u pitanju alergije na školjke ( 2,4% naspram 0,8%).

Alergije na hranu su podjednako opasne bez obzira na mesto življenja i skoro 40% dece alergične na hranu je doživelo neku reakciju opasnu po život posle uzimanja određene vrste hrane. Simptomi alergije opasne po život uključuju otežano disanje, oteklo grlo i nagli pad krvnog pritiska.

Podaci ukazuju da što je brojnija populacija na manjoj površini to je i veća verovatnoća da će dete razviti alergiju na neku vrsu hrane.

Ovo pokazuje da okolina ima značajan uticaj na razvoj alergija. Sličan trend je zabeležen kod sličnih uslova kada je razvoj astme u pitanju. Glavo pitanje je šta je to u okolini što izaziva ovakve reakcije. Bolje razumevanje faktora životne sredine u budućnosti će nam omogućiti i efikasno preventivno delovanje, navodi se u studiji.

Procenjuje se da oko 5,9 miliona dece mlađe od 18 godina, odnosno svako trinaesto dete pati od neke potencijalno opasne po život alergije na neku vrstu hrane.

Izvor: mojabeba.com

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 90
    Koliko clanova ima idealna porodica?