Kada ukloniti krajnike

10.01.2014, 00:23
Vaše dete i vi - Kada ukloniti krajnike
Kada dete otežano diše kroz nos ili diše samo na usta, hrče dok spava, teško izgovara neke glasove, ima česte infekcije srednjeg uha, znači da je vreme za vađenje krajnika.

 

Prema rečima pedijatra, krajnici se vade tek posle navršene treće godine, a ukoliko se simptomi primete, a ne učini ništa, u odraslom dobu mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja sluha.


- Svi mi imamo dva krajnika u ždrelu i treći krajnik koji se nastavlja na nos i koji se ne može videti golim okom. Funkcija dva krajnika u ždrelu je zaštitnička, zapravo oni imaju odbrambenu ulogu da štite usnu duplju i ždrelo od infekcija, pomažu u sazrevanju limfnih ćelija i brane čitav organizam. Treći krajnik nema nikakvu funkciju, ali ukoliko ne pravi problem, nije uvećan, ne preporučuje se njegovo vađenje bez potrebe - objašnjava dr Zoran Brajković, pedijatar.


On naglašava da krajnike ipak treba sačuvati, posebno dva u ždrelu, ako je to moguće i ako ne predstavljaju problem detetu, jer se problemi i operacije inače rade uglavnom u detinjstvu.


- Treći krajnik može biti uvećan pa dolazi do otežanog disanja kroz nos, dete diše na usta, hrče, javlja se nazalni prizvuk pri govoru, neka deca ne mogu ni da izgovore pojedine glasove. Takođe, ponavljanje, odnosno česte infekcije srednjeg uha ili problemi vezani za sluh, ukazuju na uvećanje trećeg krajnika, što je osnovna indikacija za njegovo uklanjanje - kaže dr Brajković.


Ističe da ako postoje razlozi za uklanjanje trećeg krajnika, on se ne sme vaditi pre navršene treće godine života.


- Nakon što dete napuni tri godine vreme je kada može da se uklanja treći krajnik. Dešava se, međutim, i da odrasli ljudi moraju da vade krajnike, ali to je jako retko. Treći krajnik može da izazove posledice po sluh, ne gluvoću, ali znatno slabiji sluh. Njegova veličina koja dostiže i prečnik pingpong loptice može da oteža funkciju pražnjenja srednjeg uha, važnog za sluh, može ga ispuniti tečnošću ili stvoriti vakuum, jer zatvara izlazni deo cevčice ovog uha, takozvane tube - objašnjava pedijatar.


Takođe, dugoročne posledice uvećana dva krajnika u ždrelu su hronična zapaljenja, a mogu usloviti i maligni proces na limfnim tkivima, što se, kaže doktor, češće dešava kod odraslih nego kod dece.
- Zbog veličine trećeg krajnika deca imaju lošiji sluh, pa tako i lošiju komunikaciju u školi, a i tonalitet njihovog glasa trpi. Ako dete ima učestale streptokokne angine, jednom u dva meseca, velika je verovatnoća da streptokoka živi u dva krajnika u ždrelu što je važan indikator za vađenje - kaže dr Brajković.


- Važan indikator za vađenje sva tri krajnika je kada negativno utiču na disanje. Ako roditelj primeti da dete pravi pauze u disanju koje mogu trajati i do 30 sekundi, znači da su krajnici toliko narasli da sprečavaju normalan dotok kiseonika - kaže dr Brajković.

Izvor: blic zena

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 229
    Koliko clanova ima idealna porodica?