Najbolje dijete za vrele dane

30.07.2009, 02:16
Zdrava hrana - Najbolje dijete za vrele dane
Naš organizam savršeno dobro zna da mu po vrućini ne treba teška, masna hrana, jer za njeno varenje mora da uloži dodatni napor koji mu leti nimalo ne prija.

Izbaciti masti
Kad je napolju vruće, malobrojni su oni koji će poželeti da pojedu slaninu, čvarke ili druge zimske gurmanluke. U tome nema ničeg neobičnog pošto ljudskom organizmu nisu potrebne dodatne kalorije da se zagreje; naprotiv, čovek nesvesno poseže za porcijom salate i preskače masno pečenje.
Leto, međutim, nije razlog da pređemo u vegetarijance. Da bi ishrana bila uravnotežena, ona mora da sadrži malu količinu belančevina životinjskog porekla. One su „građevinski materijal" za naše ćelije i neophodne su za jači imunitet. To znači da ne treba sasvim da izbacite meso, ali se opredelite za nemasne vrste ove omiljene namirnice: piletinu, ćuretinu, teletinu ili, što je i najbolje, komad ribe ili ribljeg filea.
Uostalom, leto je najbolje vreme za osobe koje su sklone da uveče pustoše frižider. Po vrućini meso i ribu treba jesti predveče, a ne za ručak, dakle onda kad vrelina malo popusti. Međutim, oni koji žele da smršaju treba da znaju da od poslednjeg obroka do odlaska u postelju treba da prođe bar tri sata.

Najbolje dijete
Pošto po vrućini naš apetit slabi, to je najbolje vreme da se otarasimo nekoliko suvišnih kilograma. Jer dan-dva dijete po vrućini mnogo će nam lakše pasti nego zimi.
Povrh svega, leto je sezona voća i povrća koji će nam pomoći da se oslobodimo viška kilograma, a ujedno će obezbediti organizmu neophodne vitamine i minerale. Ali morate imati na umu da voćne dijete ne smete da držite duže od dva do tri dana.

Dijeta s jabukama
Traje tri dana. Možete izgubiti 2 kg. Oko 2 kg svežih jabuka podelite na pet porcija. Jabuke mogu da se jedu u neobrađenom vidu, ali od njih može da se napravi nekoliko jela. Na primer, salata: 300 g zrelih, oljuštenih jabuka narendajte na krupnom rendetu, pomešajte sa narendanim korenom peršuna i celera i začinite limunovim sokom.
Drugi recept: salata od jabuka i luka. Dve dobro oprane kisele jabuke narendajte, dodajte im glavicu sitno seckanog crnog luka i kašiku sitno seckanog peršuna. Blago posolite i začinite maslinovim uljem.

Dijeta sa šargarepom
Traje tri dana. Možete izgubiti do 3,5 kg. Narendajte šargarepu, dodajte joj sok od limuna, po želji malo meda, ali maksimum jednu supenu kašiku dnevno. Ta salata sme da se jede u neograničenoj količini. Uz svaku porciju možete da dodate po jednu voćku: jabuku, kivi, grejpfrut, pomorandžu ili nar. Pijte što više vode ili čaja.

Dijeta s paradajzom
Traje dva dana. Možete izgubiti 2 kg. U toku jednog dana treba pojesti 1,5 kg svežeg paradajza u četiri porcije, i to bez dodavanja soli, bibera ili ulja.

Dijeta s lubenicom
Traje dva dana. Možete izgubiti od 2 do 3 kg. Dnevno pojedite oko 1,5 kg lubenice i ništa više, osim naravno vode i nezaslađenih čajeva.

Dijeta s kupusom
Traje sedam dana. Možete izgubiti do 5 kg. Osnova dijete je čorba od kupusa, koja sme da se jede u neograničenoj količini. Pored toga, prvog dana možete pojesti bilo koje voće (osim banane), drugog dana neko zeleno povrće i jedan bareni krompir preliven sa malo ulja, trećeg dana bilo koje voće i povrće (osim krompira), četvrtog vam sleduju tri banane i nemasno mleko, petog porcija ribe ili belog pilećeg mesa s jednim paradajzom, šestog - barena govedina sa zelenom salatom i na kraju, sedmog - pirinač s povrćem.

Dijeta s krastavcima
Traje tri dana. Možete izgubiti 3,5 kg. Osnovu ove dijete čini salata. Potreban vam je 1 kg krastavaca, koji ćete oljuštiti i iseći na kolutove. Prelijte ga nemasnim jogurtom ili kiselim mlekom. Malo posolite i tu količinu podelite u tri porcije.
Za večeru smete dodatno da pojedete 50 g barenog mesa ili jedno jaje. Za doručak možete da se počastite jednim parčetom tosta s tankim slojem margarina, šoljom kafe ili čaja bez šećera. Pre odlaska u postelju možete da pojedete jednu veliku jabuku, krušku ili bananu.

Izvor: blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 2 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
  • Ja sam takodje nova ovde i volela bih da znam da li se tim dijetama odmah posle ta dva ili tri dana gube kilogrami ili mora vise puta da se ponove, i da li mogu da se kombinuju te dijete....molim vas ako ih je neko koristio da mi odgovori.... hvala u napred...:)
    (Issika)
  • zdravo jas sum nova ovde :) dali vo poslednata dieta so krastavicite potrebno e 1 kg za site 3 dena ili po 1 kg za sekoj den? fala
    (majushka)
Vezane vesti
Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 241
Koliko clanova ima idealna porodica?