Koju hranu ne treba zamrzavati

14.02.2011, 06:25
Zdrava hrana - Koju hranu ne treba zamrzavati
Zbog ubrzanog tempa života mnoge domaćice često gotove obroke pripremaju i za nekoliko dana unapred, a zatim ih zamrzavaju kako bi sebi uštedele na vremenu, te skratile boravak u kuhinji. Ipak, ne mogu se sve namirnice zamrzavati iz prostog razloga što će nakon odmrazavanja biti nejestive, izgubiti hranljiva svojstva i potencijalno biti rizične po zdravlje.

 

Veliki broj namirnica u sebi sadrži dosta vode, te ne podnose dobro zamrzavanje za razliku od većina vrsta mesa. Tako nikako ne biste smeli da zamrzavate sledeće namirnice.

JAJA
Razlog zašto ne treba zamrzavati cela jaja je sasvim jednostavan, usled niske temeperature ljuska može da pukne, te bakterije mogu da prodru u unutrašnjost jaja, što zatim predstavlja zdravstveni rizik. Takođe zbog visokog sadržaja vode u jajetu, ono nakon odmrazavanja neće imati svoju strukturu i ukus.

CELER, ZELENA SALATA I KRASTAVAC
Ovo povrće ne treba zamrzavati u svežem stanju jer se zbog velikog procenta vode lako ledi, unutar samog povrća se stvaraju kristali, zbog kojih pri odmrzavanju ovo povrće potpuno "svene" i pretvori se u bezličnu i neupotrebljivu masu.

MAJONEZ
Budući da je u pitanju emulzija majonez niako ne treba zamrzavati iz istog razloga kao i meke sireve, jer će se nakon odmrazavanja majonez podeliti na tečne i čvrste sastojke od kojih je napravljen.

KROMPIR
Iako je krompir namirnica bogata skrobom, ovo povrće ne podnosi zamrzavane naričito dobro. Ovo naročito važi za gotova jela koja su spremana sa krompirom jer će se odmrznuti krompir pretvoriti u vodenasto-grumuljičastu smesu. Ako ipak želite da zamrznete krompir onda sirovo povrće iseckajte, blanširajte kratko, a zatim zamrznite.

SIREVI
Mekani sirevi poput sremskog sira, švapskog sira, rikote i krem sira nisu pogodni za zamrzavanje jer se time gubi njihova vazdušasta struktura. Kada ih odmrznete postaju grumuljičasti, a na površini se izdvoji voda koja se tokom zaleđivanja kristalisala.

Tvrđe vrste sireva mnogo bolje podnose niske temperature, a najbolji način da sačuvate njihov ukus pre nego ih stavite na led je da ih izrendate.

PIRINAČ

Za pirinač važi ista pravilo kao i za krompir, ali osim ako niste spremi da eksperimentišete nemojte ga zamrzavatai. Teško je odrediti kada je pirinač dovoljno blanširan da bi bezbedno mogao da podnese zamrzavanja.

PASTA

Razne vrste paste se obično ne zamrzavaju jer će led uništiti testo. Međutim, u izuzetke spadaju gotove lazanje ili njoke, koje takođe treba blanširati pre zamrzavanja.

 

Izvor: zena blic

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 100
    Koliko clanova ima idealna porodica?