Genetski test otkriva rak dojke godinama unapred

02.05.2012, 06:11
Zdravlje - Genetski test otkriva rak dojke godinama unapred
Naučnici se nadaju da su na tragu genetskom testu uz pomoć koje ga bi bili u mogućnosti da predvide rizik od pojave raka dojke mnogo godina pre nego što se i jedna kancerogena ćelija razvije u telu.Ovim testom bi se utvrđivalo na koji način se geni menjaju pod uticajemfaktora sredine kao što su alkohol i hormoni, a ovaj postupak se naziva epigenetika.

Pretpostavlja se da kod jedne od pet žena postoji ovaka genetski "okidač" koji udvostručuje rizik od kasnije pojave raka dojke.

 

Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu su analizirali uzorke krvi 1.380 žena različitog životnog doba od kojih je 640 kasnije obolelo od raka dojke. Pri analizi su pronašli snažnu vezu između raka dojke i molekularne modifikacije jednog gena pod nazivom ATM koji se nalazi u belim krvnim zrncima.

 

Naučnici su zatim potražili uzrok ovih promena, odnosno tražili su hemijski efekat metilaciju koja se ponaša kao "okidač gena". Kod žena kod kojih je metilacija bila najzastupljenija imale su dva puta više šanse da dobiju rak od žena sa nižim nivoom metilacije.

 

U nekim slučajevima ove promene su bile evidentne i do 11 godina pre nego što im je dijagnostifikovan tumor.

Izvor: blic.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 116
    Koliko clanova ima idealna porodica?