Otkrijte slabe tačke vašeg zdravlja uz pomoć boje kose

06.11.2012, 19:59
Zdravlje - Otkrijte slabe tačke vašeg zdravlja uz pomoć boje kose
Slabe tačke vašeg zdravlja možete otkriti i uz pomoć boje kose. Naime, geni koji stvaraju pigment u kosi regulišu i druge procese u telu, a utiču i na rizik od različitih bolesti.

SMEĐOKOSI BI TREBALO DA PRESTANU DA PUŠE

Melanin koji daje kosi smeđu boju usporava rad jetre. To otežava razgradnju nikotina, pa su smeđokosi osetljiviji na uticaj nikotina, a tako se povećava i rizik od razvijanja zavisnosti. Smeđokosi takođe češće gube kosu od svih ostalih, jer imaju najmanje vlasi na glavi, ali to mogu sprečiti ukoliko u organizam unose 18 miligrama gvožđa ili šoljicu zoba svakog dana. Sa druge strane, istraživanja su pokazala da oni najčešće oboljevaju od ne-Hodgkinovog limfoma, a najređe od melanoma.

GENI SU KRIVI ŠTO CRVENOKOSI LOŠE PODNOSE STRES

Crvenokosi su češće zabrinuti jer isti geni koji kontrolišu melanin, a koji daju boju kosi, utiču na to kako telo podnosi stres. Oni su otporniji na lokalnu anesteziju, npr. onu koja se koristi u stomatologiji, pa im može trebati i do 20 odsto veća doza. Crvenokosi imaju 50 odsto veći rizik da obole od Parkinsonove bolesti, a istraživanja pokazuju da uzimanje 400 miligrama folne kiseline na dan može značajno da umanji ovaj rizik. Prerano osedela kosa upućuje na razne zdravstvene poteškoće, ali najčešće su to manjak vitamina B12, kao i poremećaji u radu štitne žlezde.

PLAVOKOSIMA TREBA DOSTA ZELENOG POVRĆA

Plavokosi imaju veći rizik od nastanka senilne makularne degeneracije, očne bolesti koja može prouzrokovati gubitak vida. Stoga se njima preporučuje povrće bogato luteinom koji sprečava tu bolest, odnosno oni bi trebalo da jedu mnogo kelja, spanaća i graška. Takođe, plavokosi ljudi obično imaju najviše kose pa će teško oćelaviti, ali moraju da se čuvaju raka kože.
Izvor: blic.rs

Komentari

Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. ZenskiSvet.com nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.
Trenutno ima 0 komentara
Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati
    Vezane vesti
    Ko je online
    Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
    Gosti: 300
    Koliko clanova ima idealna porodica?