Sekte-Koristi rad koji sam već pisao i literaturu koju sam r

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 08:13, Naslov: Sekte-Koristi rad koji sam već pisao i literaturu koju sam r
Svako ima pravo, ako mene pitate, da veruje i svoju cipelu.Nemam ništa protiv.Međutim, ne može drugome protiv njegove volje veru nametati.
E, sada, sekte kao pojam su mnogo kompalktnije i mnogo organizovanije, nego što mi laici mislimo.Sama reč znači ''način života'', izdvojeno iz latinske reči ''secta''.
Proboj doživljavaju tokom komunizma i ratova na ovim prostorima, a u Samoj Srbiji vrhunac dostižu za vreme bombardovanja kada su sekte postale jos privlacnije za sve uplasene, usamljene, razocarane i ljude punih briga. Mnoge su otvoreno nudile utociste i spokoj bespomocnima i slabima, pomagali im da prezive ratne strahote, a usput propagirali i svoje ideje i ucenja. Clanovi Pokreta Hare Krisna, na primer, nudili su vegeterijansku hranu u Smederevu, vojsci su podelili vise od 2.000 kolaca, u Subotici su isli po starackim domovima, a u Beogradu su zajedno sa Crvenim krstom delili besplatne obroke. Po informacijama objavljenim u stampi, samo Hram na Karaburmi tokom ratnih dana postao je brojniji za 30 novih sledbenika.
Dosta dugo sam se bavio ( sticajem okolnosti ), tom temom i mogu da izdvojim dve grupe.''Religijske sekte'' i ''Medijski klubovi''.
Same sekte su vezane za neku vrstu Božanstva prema nečemu ( pseudohrišćanske, mormonske, satanističke... ).Ali...
Sekte su deo strategije velikih sila ciji je cilj globalno ovladavanje celim svetom. Bitno je, na prostorima gde dolaze, ljude denacionalizovati, odvesti ih od maticne nacije, unistiti drzavnost, ponistiti kulturu i identitet jednog naroda i staru, tradicionalnu religiju tog naroda.I tako stvoriti temelj sekte.
Naravno, da su sve one do te mere radikalizovane i u mnogim slucajevima institucionalizovane, kroz aparat drzave ili drustva.
Najuticajnije su one sekte, koje na prostorima delovanja, mislim, zastupaju dijametralno suprotne stavove od vodeće religije.
Recimo, na ovim prostorima, Jehovini svedoci imaju jako puno sledbenika, a osnovna ideologija im je odbacivanje svih hrišćanskih simbola, praznika i običaja, jer su ''mnogobožački''-Dok opet opet se puno drže Biblije, koja je temelj onoga što uče.recimo ''Novi zavet'', nazivaju ''Hrišćanski grčki'', a ''Stari''-''Hebrjeski spisi''.Nijedna druga hriršćanska crkva ne priznaje Jehovine svedoke kao hriršćansku zajednicu zbog njihovog odbijanja verovanja u Trojstvo, jednu od glavnih hiršćanskih dogmi.„Jehova“ je staro hebrejsko ime monoteističkog Boga. Ime „Jehovini svedoci“ predstavlja one koji veruju u Jehovu, i koji žive po Jehovinim pravilima. Značenje svog imena vezuju za citat iz Starog zaveta: „Vi ste moji svedoci, veli Jehova, vi i sluga moj, koga izabrah, da znate, da verujete i da razumete da sam to ja. Pre mene nije Boga bilo niti će ga posle mene biti. Ja sam, ja sam Jehova, osim mene nema spasitelja“ (Isaija 43:10, 11).
Znači vrše karikiranje vodeće religije na ovim prostorima.
Jer ni jeedna sekta nikada svojim sledbenicima ne otkriva pravi put i cilj, već ih koristi kao žrtve.
Pisao bih ja još, ali sam se baš raspisao.Da ne dužim.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 08:14, Naslov:
Sekte su zaista ozbiljna priča, i čovek mora da im prilazi sa poznavanjem.Ne možemo reći da je religija i sekta jedno, kako je neko spomenuo, jer i u samoj religiji, kao pojmu imate fanatične frakcije, koje Crkva kao Institucija ne podržava, a ravne su sektama po ponašanju.
Znači, imamo ''zilote''.To su pravoslavni fanatici.Zapravo sa njihovim dolaskom u Srbiju o njima se najčešće priča kao o ekstremnim i ostrašćenim sveštenicima, koji kao najveći greh pravoslavaca uzimaju opštenje sa drugim crkvama. Upućeni tvrde da nekoliko godina unazad zilota ima i u Sremu. Prvo se govorilo o njhovom naseljavanju u šume po Fruškoj gori. Drugi su, opet, tvrdili da žive u zemunicama, ali ono što je pouzdano jeste da ziloti žive u jednoj vikendici na Fruškoj gori u blizini Vrdnika.Došli su sa Svete gore, iz manastira Estingen. Oni su do te mere odudarali od grčke pravoslavne crkve da su predstavljali pravi problem i na kraju su na poziv vaseljenskog patrijarha, uz jake policijske snage iseljeni sa Svete gore, gde ih je inače predvodio monah Simeon Srbin.Ova skupina zabludelih sveštenika forsira farisejske propise, da između njih i drugih sekti koje rade na ovim prostorima nema razlike.Fruška gora nije slučajno odabrana, jer je na Fruškoj gori podignuto čak 18 manastira, a time je ona i centar duhovnosti. Ziloti bi želeli da upravo ovde na Fruškoj gori, u centru duhovnosti i pravoslavlja, koju porede sa Svetom gorom zadaju prvi udarac pravoslavlju, a da se potom prošire i na druge pravoslavne zemlje. Još uvek se ne eksponiraju javno u Rusiji, Rumuniji, Bugarskoj, Egiptu, Japanu, gde takođe ima pravoslavnih vernika i svetinja.
Vehabizam, odnosno muslimanski fanatizam, koji nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih naučnih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje, te duhovni tok koji zagovara krajnje usmeravanje čoveka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.Takođe, nisu priznati od strane Muslimanske zajednice.
Imamo i katolički fanatizam, doduše u manjim formama, ali veoma zastupljen u Južnoj Americi, i on kao takav veoma šteti Rimokatoličkoj crkvi.
Jevreji imaju svoj fanatizam, koji se ogleda kroz Pojam cionizam (prema brdu Cion ili Sion kod Jerusalima na kojem se nalazio Jerusalimski hram; u prenesenom značenju sam Jerusalim kao političko, kulturno i versko središte Jevreja) nastao je početkom 19. veka, kao produkt novih ideja podsticanih Francuskom revolucijom. Cionizam je, u skladu s tim idejama, imao zadatak rešiti nacionalno i državno pitanje Jevreja, naroda bez države, rasutog po celom svetu. Ideja je bila da se oni vrate u Palestinu, na svoju pradedovsku zemlju, na kojoj su već vekovima živeli drugi. Stvarnim pokretačem cionizma kao nacionalističkog pokreta smatra se Theodor Herzl, autor knjige Jevrejska država (Der Judenstaat, 1896). Herzl je sazvao i prvi cionistički kongres u Bazelu 1897. na kome je utvrđena platforma pokreta. U prvoj deceniji dvadesetog veka počelo je naseljavanje Jevreja u Palestinu, a 1909. počeo se podizati grad Tel Aviv, koji će se posle razviti u najveći jevrejski grad. U Prvom svetskom ratu cionizam postaje međunarodno priznati pokret. A tek, posle 1920, zvanična religija ga odbacuje i svrstava u red fanatizma.
Znači, svaka religija ima svoj, fanatični deo i to ne možemo da podelimo.
Jer se sekte dele na:
Dalekoistočne sekte ( Aum Šinrikjo, Bagvan Radžniš,Viupasana, Sai Baba, Transcedentalna meditacija, Šri Čin Moj, hare krišna )
Pseudohrišćanske (Kvekeri, Jehovimi svedoci,Loza Davidijanaca, Nazareni, Mormoni, Pentekostalci, Rastafarianizam ...)
Islamske sekte ( Vehabizam, Bahaizam )
Okultizam ( Satanizam, Sajentologija, Vrata raja, Novo doba, Isusova Armija, Unifikaciona crkva, Ekskluzivno bratstvo... )
Dakle, ima dosta i čovek ako hoće, mora dobro da se pozabavi njima...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Nedelja 10.06.2007, 08:15, Naslov:
.Sekta je izdvojena ili zatvorena grupa ljudi koja čvrsto sledi svoja načela. Najčešće se sekta formira nasuprot osnovnoj grupi iz koje je potekla, razvijajući učenje, koje je po uverenju članova sekte, ispravnije u odnosu na koncept osnovne grupe. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju, rituale koji su obavezni i po čemu su unikatni. U jednom broju monoteističkih religiija svako odstupanje od proklamovanih dogmi proglašava se sektom.

A Crkva ima tri definicije:

Hristološka definicija ( po kojoj telo Hristovo najbolje iskazuje odnos Hrista i Crkve. Isus Hristos je, posle Svoga Vaskrsenja, Glava Crkve, koju je iskupio samom Svojom krvlju (Dela 20,2 i u Svojoj čovečanskoj prirodi uzneo je s desne strane Oca, obnovivši svu tvar (Kol. 1,18-19 )
Pnevmatološka definicija ( Iz Pnevmatološke perspektive Crkva je "dom" ili "hram" Božiji koji ima svoje poreklo i uzor u sabranju vernih okupljenom oko Isusa Hrista i Apostola na dan Pedesetnice (Dela 2,1; 2,42).
Eshatološka definicija ( Ona je predokusni nagoveštaj i slika Carstva Božijeg. Zajednica hrišćana na određenom mestu, to jest zemaljska Crkva (2 Tim. 4,6) neodvojiva je od nebeske Crkve ili zajednice Svetih, te time jeste proročki znak Carstva. )

I nigde nije zatvorena kao sistem.
Mislim da sekte možemo porediti sa fanatizmom, ali ne i sa crkvom, kao Institucijom religije.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 00:09, Naslov:
Ipak moramo razgraniciti sekte i grupe koje su u sustini pacifisticke i koje ne ugrozavaju bilo koga, prema tome nisu oblik delovanja vec nacin zivota. Vec smo ranije pominjali amishe, mormone i sl.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 00:18, Naslov:
To možemo nazvati stilom života.To nije sektašenje.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 04:01, Naslov:
Isto valjda važi i za jogine.
____________________
Misli samo onaj koji se iz mase izdvoji.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 05:10, Naslov:
Kako se uzme!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 05:18, Naslov:
A ko su jogini? Možemo li nešto više o njima čuti, pa da procenimo...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 05:37, Naslov:
Osoba posvećena disciplini uravnotežavajuća uma i tela pomoću joge tradicio-
nalno se zove jogi (ukoliko je muškarac) ili jogini (ako je žena).
Jogi ili jogini koji je istinski ovladao jogom zove se majstor joge ili stručnjak.
Ako takav stručnjak i podučava druge (što ne rade svi), tradicionalno se naziva
guru.
Prema tradicionalnim ezoterijskim izvorima, slog gu označava duhovnu tamu, dok je ru čin uklanjanja.
To znači da je guru učitelj koji vodi učenika iz tame u svetlost.
Mali broj zapadnjaka je potpuno ovladao jogom, uglavnom zato što je joga
relativno mlad pokret na Zapadu. Ipak, na nivou na kome se joga uglavnom pre-
daje van svoje indijske kolevke, mnogi kompetentni učitelji ili instruktori mogu pomoći početnicima.

To je osnovno o njima.
____________________
Misli samo onaj koji se iz mase izdvoji.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 16:05, Naslov:
Citat:
Dalekoistočne sekte ( Aum Šinrikjo, Bagvan Radžniš,Viupasana, Sai Baba, Transcedentalna meditacija, Šri Čin Moj, hare krišna )

Da li među ove navedene sekte, po vama, spadaju i jogini?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 11.06.2007, 18:40, Naslov:
Najbliži su im transcendetalci, ali prema mom mišljenju velika je razlika između samih jogista i i ovih sekti.Jer ovih par sekti su jednostavno paravan iza koga se dejstvuju mnogo jači i kompleksniji sistemi, od uzimanja novca preko droge..., pa da nećete mi verovati mnogih paravojnih formacija, da baš iza ovih ''laganih'' grupa.Pogotovo, što su im prostori delovanja, većinom na kriznom tlu.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 02.07.2007, 04:47, Naslov:
Nerv, da li imas podatke i sta znas o sekti pod nazivom sasini?
Ovlas ih pominje Amin Maluf u knjizi: "Krstastki ratovi u ocima Arapa."

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Petak 06.07.2007, 21:49, Naslov:
Pokušaću da nadjem.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Cetvrtak 13.09.2007, 02:27, Naslov:
Uzasavam se sekti i smatram da su veliko zlo za normalan um!
Mislim da moramo dobro znati o njima da bi sacuvali sebe i svoju decu od tog zla!
Nerv, nesto sam malo citala i cula o Sajentoloskoj crkvi i da njoj pripadaju mnoge poznate svetske face iz sveta muzike,filma,...Ako sam dobro obavestena i Tom Kruz pripada toj crvi ili nekoj slicnoj.Sta znas o tome?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 27
Reg. datum: 12.09.2007
Datum unosa: Utorak 18.09.2007, 04:25, Naslov:

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 27
Reg. datum: 12.09.2007
Datum unosa: Utorak 18.09.2007, 04:27, Naslov:
Da li neko zna nesto o zilotima za koje sam cula da su sekta ?

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Utorak 18.09.2007, 04:46, Naslov:
Generalno, ziloti ne predstavljaju, zvaničnu sektu na ovim prostorima.Međutim, ako pokušamo prema nekom mom mišljenju da ih posmatramo kao religijsku grupu, oni se u pravoslavlju mogu smatrati kao ekstremima, ali po dogmatskom učenju čistog pravoslavlja, nisu sekta.
Narodski rečeno, ziloti su pravoslavni fanatici.Pandan su talibanima, ali u pravoslavlju.Osnovni pojam vuče još iz doba judaizma u koliko se sećam 67 godine PNE, kada su ziloti bilo jevrejski ultrafanatici.I njihovi ultrafanatici, takođe se zovu ziloti.
Ziloti su jako opasni.U svom učenju su ekstremni i skloni samokažnjavanju.Veoma su disciplinovani i žive u malim sredinama ženskim ili muškim manastirima.
Za njih su otpadnici svi pripadnici svih religija, pa čak i pravoslavci koji se kao Rumuni recimo, drže novog kalendara.
Stacionirani su na Svetoj gori, ali ih ima i na Fruškoj Gori i u manastiru Stjenik kod Čačka.
Da li u manastirima deluju po svojoj volji?
Ne.
Manastiri su totalne institucije gde se pripadnici menjaju iz korena. Menja im se indentitet, prekidaju se sve veze sa spoljnim svetom, gradi se nova ličnost koja je pod strogim pravilima ponašanja, gde se svako suprostavljanje kažnjava. Sličnost postoji sa vojskom i zatvorima. Tako da tu nema govora o demokratiji, izboru. Pojedinci su načinili izbor tako sto su ušli i po tome moraju da se prilagodjavaju svemu što ih unutra čeka.Tako da su manastiri najpogodnije tlo za proizvođenje zilota.
Da li su Ziloti u pravu?
Moje lično mišljenje je da Ziloti mozda delimicno imaju smisla u Grčkoj ali u Srbiji ne jer je SPC starokalendarska.
Do ujedinjenja pravoslavlja i ostalih jeresi i sekti "hrišćanskih" ne može doći već samo do pokajanja ostalih i vraćanja u pravoslavlje odnosno pravo hrišćanstvo!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 27
Reg. datum: 12.09.2007
Datum unosa: Utorak 18.09.2007, 17:26, Naslov:
Prvi deo teksta OK. Ali ne razumem sto pricas o manastirima kao o zatvorima ? Tamo ljudi odlaze radi duhovnosti i podvizavanja a ne radi udobnosti ili demokratije ( to nije hotel ).
Pa jel Sveti Sava bio pravoslavni fanatik ? Svasta , naravno da jeste samo sto to niko pre komunistickog rezima nije smatrao sramotnim.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Utorak 18.09.2007, 22:32, Naslov:
Nerv, nisi odgovorio na moje pitanje!Ako hoces...Hvala!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Novi Beograd
Broj postova: 425
Reg. datum: 29.05.2007
Datum unosa: Sreda 19.09.2007, 04:08, Naslov:
Za Zlatnu.Deo vezan za crkve i manastire je moj licni stav, i izvinjavam se, jer to nisam napomenuo.Ja jednostavno sam totalni ateista, i za mene i crkva i manastir predstavlja to sto sam rekao.
Jos jednom moje izvinjenje, jer nisam odvojio svoj stav od cinjenice.
Maculi, ne znam puno o sajentolozima, ali cim se organizujem, napisacu nesto.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 261
Koliko clanova ima idealna porodica?