Kalcijum, sta znamo o njemu?

  • 1
Broj postova: 482
Reg. datum: 15.06.2007
Datum unosa: Ponedeljak 02.07.2007, 20:23, Naslov: Kalcijum, sta znamo o njemu?
Moje nedavno, vrlo neprijatno iskustvo, koje kao roditelj, moram podeliti sa vama.
Veliku paznju posvecujem ishrani svoje dece, i pazim na raznovrsnost i kvalitet.
Bili smo na plazi, pazila sam da budu zastieni od sunca, sa kapom, namazani zastitnim kremama, cesto ih skrivala u hlad, jednom recju, radila sam sve sto i svi roditelji.
U jednom trenutku,dok je lezao pored mene, moj je mali sin otvorenih ociju, bez treptaja zadrzao pogled u jednom pravcu. Bio je omlitavio i nekako kao izgubljen. Zgrabila sam ga i pokusala da ga "probudim". Hladila vodicom, pa sam se setila da je neko nekad negde pomenuo Coca-colu. Dala sam mu par gutljaja. Nemogu opisati moje stanje, samo sam molila boga da mi se dete povrati bez posledica. Dosao je k sebi, malo odremao, a kad se probudio bio je opet onaj stari nemirko. Niceg se nije secao, u vezi dogadaja-kao da je spavao otvorenih ociju.
U konsultaciji sa pedijatrom, saznala sam da je moj mali, laicki receno"potrosio Kalcijum u organizmu". Taj nedostatak kalcijuma- pad kalcijuma, prouzrokuje mlitavost misica, kratkotrajnu oduzetost, i to sve zbog toplote.
I jos mi je nesto naglasila doktorka, (ne preporucuje se leti davati deci cokoladu).
Sad malo istrazujem po netu, o ovom mom iskustvu sa Kalcijumom.
Mislila sam da se dobro brinem o zdravlju svoje dece i da me nista ne moze uhvatiti nespremnu, ali ovo je bio vrh.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Ponedeljak 02.07.2007, 23:47, Naslov:
Uh, dobro je ovo znati... Sva sam pretrnula dok sam čitala tvoj post...
Ja sam imala drugačije iskustvo. Moj sin je imao 4 godine, kada mu smo ustanovili da ima povećan broj eritrocita u urinu. Presekla sam se živa, otkud krv u mokraći! Išli smo na stotinu analiza, i doktori su sumnjali apsolutno na svašta, tako da sam posle svakog pregleda i pretpostavke imala novi nervni slom. Nakon pregleda kod jednog čuvenog beogradskog lekara, ustanovljena je prava dijagnoza. Imao je višak kalcijuma! Postupak je takav da se sakuplja celodnevna mokraća, i porverava nivo kalcijuma, u odnosu na količinu. Ispostavilo se da je kristal kalcijuma napravio ranicu u mokraćnim kanalima. On jeste pio jako mnogo mleka, a davala sam mu i multivitamine koji su takođe bili obogaćeni kalcijumom. Eto, kad mislimo najbolje, a to se ispostavi kao greška...
Ja, sa druge strane, obavezno pre letnjeg perioda uzimam kombinaciju kalcijuma i magnezijuma, jer sam alergična na ambroziju koja cveta sredinom avgusta. To mi pomaže. Takođe se preporučuje povećanje doze kalcijuma svima koji su alergični na sunce.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Hattersheim am Main
Broj postova: 36
Reg. datum: 25.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 05.07.2007, 06:02, Naslov:
Vidis to Kalina,pa jeli sada sve u redu??I ja vodim racuna o svojoj deci i o ishrani.Mada moj sin sada nece da jede sta mu dajem,vec izmislja nesto,nekada jede i slatko.Ali to izbegavam da kupujem.

Moja deca piju dosta mlijeka i jedu dosta mlecnih proizovda i za to sam puno sretna.

Cuvajte se mamice

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 482
Reg. datum: 15.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 05.07.2007, 15:26, Naslov:
Sada je sve u redu, napravili smo pretragu krvi i nalazi pokazuju da je mali bio pod virozom koju je takoreci na nogama prosao. Posto nije bilo nikakvih pokazatelja da ima neki virus, kako je temperamentan(obicno tek kad ima 38,5 on pocne da pokazuje znake da nesto nije u redu), i kako je mnogo uzivao u moru i pesku, doslo je do pada kalcijuma.
Kako narod kaze u svakom zlu ima i dobrog, tako da strasnijih sumnji nema samo pouka za sve roditelje- Ca-je vrlo vazan i pogotovu leti, kad je toplo nosite dodatni sumeci Ca-C.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 24
Reg. datum: 06.07.2007
Datum unosa: Petak 06.07.2007, 21:13, Naslov:
Da li iko od vas zna dijetu za GOJENJE?????????

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 06.07.2007, 21:15, Naslov:
Hana, meni su kao klinki prepisivali Oligovit kapsule. To su multivitamini i pospešuju apetit...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 618
Reg. datum: 16.06.2007
Datum unosa: Petak 06.07.2007, 21:17, Naslov:
EEEE to bi i meni trebalo! Imala sam 55kg do pre 2 nedelje... sad imam 50! Tuzna
____________________
"Od 30. juna nisam aktivna... sto znaci da se ovom nedozvoljenom aktivnoscu bavim vec duze vreme".... stoga se posipam pepelom i skruseno molim za oprost!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 482
Reg. datum: 15.06.2007
Datum unosa: Petak 06.07.2007, 21:18, Naslov:
Jedi samo sto vise mozes kolaca , pice, makarone sve moguce testenine, odmah uz jelo pij gazirana pica i ne treba ti dijeta. Osim ako nemas neverovatan metabolizam pa i to uspes da otopis Sokirana
Salu na stranu, ja se celo vreme borim sa debljinom tako da iz sopstvenog iskustva to kazem, cim povecam unos i nekontrolirano pocnem da konzumiram ugljene hidrate(slatkise posebno), odma se gojim.
Vitamini grupe B-B6, B12 pojacavaju apetit .

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Petak 06.07.2007, 22:44, Naslov:
Darstellerina
<strong>Citat:</strong><div class="citat">Hana, meni su kao klinki prepisivali Oligovit kapsule. To su multivitamini i pospešuju apetit...


Da vidis Francuze. Imaju neko pice "bastis". Ima boju banane i gust je ko sok. Taj tek otvara apetit. Obicno ga popiju 10-15 minuta prije jela.
____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 49
Reg. datum: 01.10.1973
Datum unosa: Ponedeljak 06.08.2007, 02:57, Naslov:
s'obzirom da sam premetila u srbi odrasli piju nedovolno mleko sto izaziva pocetek ostoperoze.

Ja licno upoterbajavam po vremenu jednu vrolo jednostavno mesavinu:
stavite u blender casa mleka, jednu bananu, svaki dana za vreme 10 dana pauza 10 dana i ponovite tako redvnom bolje nego bilo koje tableta
koje negativinu uticu na zaludac

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Novi Sad
Broj postova: 127
Reg. datum: 27.05.2008
Datum unosa: Subota 31.05.2008, 23:15, Naslov:
Nesto bih dodala. Kalcijuma ima jako puno u susamu i u lisnatom zelenom povrcu, i takav kalcijum cak mnogo vise prija nasem telu od onog iz kravljeg mleka. Osmeh
____________________
I'm waiting for the night to fall, I know that it will save us all. When everything's dark, keeps us from the stark reality...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Novi Sad
Broj postova: 2337
Reg. datum: 11.12.2008
Datum unosa: Cetvrtak 09.04.2009, 22:20, Naslov:
Stvarno se mnogo toga moze nauciti iz raznih iskustava...i ono dobro ali i ono lose.
Kada sam rodila trecu devojcicu za razliku od prve dve ona je jako puno sisala.Nije pila ni vodice ni caj vec samo siku-miku Osmeh .Meni kao majci je bilo jako drago zbog toga i davala sam joj kad god je htela.Medjutim u toku drugog meseca desavalo se da po pet,sest dana nema stolicu,a i kada ima to bude uz jake grceve i bolove.Ustanovilo se da je to od velike kolicine mleka,a samim tim i od velike kolicine kalcijuma koji je ona unosila u svoj organizamPo preporuci doktorice sa dva i po meseca nasa Bebica je pocela da jede kasice od jabuke pa je ta promena dovela do normalizovanja i do redovnije stolice... Osmeh
To je jos jedan dokaz da netreba niti preterivati niti ne vec sve jesti i piti umereno i bice sve ok.
____________________
Life is a moment in space when the dream is gone...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 684
Reg. datum: 22.02.2009
Datum unosa: Petak 10.04.2009, 08:27, Naslov:
moja beba je isto tako jako puno sisala,ali hvala bogu nismo imali tih problema,imala je normalnu stolicu
____________________
Lelica

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 16
Reg. datum: 09.02.2010
Datum unosa: Nedelja 21.02.2010, 22:35, Naslov:
Kalcijum treba uzimati zajedno sa magnezijumom.Treba proveriti da li organizam uopste apsorbuje kalcijum ili ga izbacuje preko mokrace.Moja komsinka je imala taj problem,i resili su to na VMA u BG-du.
____________________
luca

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Vrsac
Broj postova: 742
Reg. datum: 25.01.2010
Datum unosa: Nedelja 21.02.2010, 23:17, Naslov:
Ne Kalcijum treba uzimati sa vitaminom D! Inace se nece apsorbovati i izbacivace se mokracom. Opste poznato kod lekara!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Ponedeljak 01.03.2010, 14:26, Naslov:
Šta je kalcijum?
Kalcijum je gradivni element kostiju i zuba, neophodan je za mišićne kontrakcije, prenošenje nervnih signala, za izlučivanje hormona i enzima. Stalan nivo kalcijuma u krvi je neophodan da bi procesi u organizmu nesmetano funkcionisali. Paratireoidna žlezda je zadužena za stvaranje hormona koji regulišu nivo kalcijuma u krvi. Kalcijum se usvaja iz hrane i oslobađa se iz kostiju, kada ga nema dovoljno u hrani. Kosti su u procesu stalnog remodelovanja, stalno se iz njih oslobađa kalcijum i u njih ugrađuje novi kalcijum. U toku detinjstva kosti se više izgrađuju, nego što se razgrađuju, u adolescenciji kosti se podjednako razgrađuju i izgrađuju, a kako čovek stari proces razgradnje postaje dominantan i dolazi do gubitka koštane mase. Naročito kod žena u postmenopauzi, dolazi do slabljenja kostiju i razvoja osteoporoze.

Koštano tkivo je živo tkivo, koje se menja tokom života. Za vreme detinjstva i adolescencije, kosti rastu i povećava im se gustina do oko 30-te godine. Pošto je gubitak koštane mase, kao i izgradnja koštane mase postepen proces, što su jače kosti bile pre 30-te godine, kasnije će doći do pojave gubitka koštane mase sa starenjem. Zato je jako važno unositi dovoljno vitamina D i kalcijuma tokom detinjstva i adolescencije. Gustina kostiju se povećava i bavljenjem fizičkom aktivnošću u kojom kosti i mišići rade protiv gravitacije noseći telesnu težinu (hodanje, trčanje, plesanje, aerobik, skijanje...). Dok aktivnosti u kojima se ne koristi telesna težina (plivanje, biciklizam, aerobik u vodi...) ne utiču na gustinu koštane mase.

Kalcijum se koristi kod hipokalcemije, osteoporoze, osteomalacije, rahitisa, hipoparatireoidizma, tetanija. Kalcijum karbonat se koristi kod bubrežne insuficijencije za vezivanje fosfata. Kalcijumove soli se primenjuju i kao antacidi, za smanjenje kiselosti želudačnog sadržaja.

U kojim namirnicama se nalazi kalcijum?
Mleko, jogurt, sir i drugi mlečni proizvodi su dobri izvori kalcijuma i smatra se da je to glavni izvor kalcijuma u ishrani. Dobri izvori kalcijuma su i brokoli, kelj, karfiol, soja, kikiriki, seme suncokreta, orah, konzervirana riba sa kostima, voda bogata kalcijumom. Neke namirnice se takođe obogaćuju kalcijumom (hleb, sokovi, cerealije...). Spanać je bogat kalcijumom, ali sadrži i oksalnu kiselinu koja vezuje kalcijum i smanjuje usvajanje. Nerastvorna vlakna iz biljnih proizvoda takođe smanjuju usvajanje kalcijuma.


Koje su preporučene dnevne doze?
Dnevne potrebe za kalcijumom za odrasle do 25 godina su 1000-1200mg, preko 25 godina 800-1000mg, u periodu trudnoće i dojenja 1200mg. Poulasku u menopauzu, potrebe za kalcijumom se ponovo povećavaju na 1200mg dnevno. Kod dece do 60% kalcijuma iz hrane se usvoji u crevima, jer tada organizmu treba puno kalcijuma za izgradnju kostiju. U adolescenciji usvajanje kalcijuma se smanjuje na 15-20%, a sa starenjem se dodatno smanjuje. U periodu trudnoće usvajanje kalcijuma se opet povećava. Kalcijum se apsorbuje u prisustvu vitamina D.

Kalcijum u komercijalnim proizvodima se nalazi u obliku: kalcijum-karbonata, kalcijum-aspartata, kalcijum-citrata, kalcijum-glukonata, kalciju-laktata (oblik kakav je zastupljen u mleku), hidroksiapatita. Kalcijum-karbonat je slabo rastvoran, slabo se usvaja, a mogu se javiti i neželjena dejstva: mučnina, gasovi, zatvor. Dodavanjem magnezijuma preparatima kalcijuma sprečava se pojava zatvora. Kalcijum se bolje usvaja u kiseloj sredini, pa se citrat najbolje usvaja. Kalcijum-citrat uzima na prazan želudac, a kalcijum-karbonat sa hranom, da bi se bolje usvojio u prisustvu želudačne kiseline. Osobe koje imaju problema sa povećanom kiselošću želudačnog soka treba da izbegavaju kalcijum-citrat.

Kod suplementacije bitan je sadržaj elementarnog kalcijuma, pa ako je na etiketi označen sadržaj kalcijum-karbonata, kalcijum-citrata... treba preračunati koliko stvarno ima kalcijuma. Sadržaj od 500mg kalcijum-karbonata odgovara 200mg elementranog kalcijuma. Dakle sadržaj kalcijuma je 40% za kalcijum-karbonat, 21% za kalcijum-citrat, 13% za kalcijum-laktat, 9% za kalcijum-glukonat. Kalcijum u bilo kom obliku se bolje usvaja ako se uzima u manjim dozama, 500mg ili manje odjednom. Ako je potrebno unositi veće doze kalcijuma, bolje je podeliti u dve ili više doza.

Istraživanja su pokazala da se kalcijum i drugi minerali bolje usvajaju iz hidroksiapatita (oblika u kome se minerali nalaze u kostima) nego iz drugih oblika kalcijuma. Mikrokristalni hidroksiapatit se dobija iz goveđih kostiju i ima visoku iskoristljivost u organizmu. Hidroksiapatit sem što sprečava dalji gubitak koštane mase, takođe utiče na ponovnu ugradnju kalcijuma i drugih minerala u kosti.

Kome trebaju povećane količine kalcijuma?
Osobe alergične na laktozu i vegetarijanci treba da vode računa o adekvatnom unosu kalcijuma iz namirnica biljnog porekla.

Da li se može uneti previše kalcijuma?
Suvišne količine kalcijuma se izlučuju iz organizma, a oprez je potreban kod oboljenja paratireoidne žlezde (hiperkalcemije), kamena u bubregu, trovanja D vitaminom, kancera. Povećana količina kalcijuma u ishrani smanjuje usvajanje drugih minerala (cinka, gvožđa, magnezijuma... i doprinosi razgradnji vitamina K.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba uzimati kalcijum?
Kalcijum ne treba uzimati istovremeno sa nekim lekovima (tetraciklini, preparati gvožđa, tiroidni hormoni, kortikosteroidi, bifosfonati), jer se kalcijum vezuje za njih i smanjuje im apsorpciju.

Napomena
Ne treba unositi više od 2500mg kalcijuma dnevno. Kalcijum ne treba dodatno da unose osobe sa oboljenjima bubrega, osobe koje su sklone pesku ili kamenu u bubregu, kod zatvora, dehidratacije, srčanih aritmija.

Kamen u bubregu nastaje deponovanjem kalcijuma i soli urata (uratni kamenci), poreklom iz mesa i kalcijuma i soli oksalata (oksalatni kamenci), poreklom iz biljnih izvora. Nastanak kamena u bubregu povezan je s povećanim unosom oksalata i smanjenim unosom tečnosti, a ne i sa povećanim unosom kalcijuma. Unošenjem dovoljnih količina tečnosti sprečava se nastanak kamenaca.

____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 85
Reg. datum: 21.02.2010
Datum unosa: Ponedeljak 01.03.2010, 14:50, Naslov:
dodala bih jos da se konzumiranjem kalcijuma u vidu sumeci tableta u organizmu stvara i talozi pesak i kamen u bubrezima...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Beograd
Broj postova: 3811
Reg. datum: 27.11.2009
Datum unosa: Ponedeljak 01.03.2010, 14:52, Naslov:
da,da,to sam i ja chula..Generalno,svaki mineral ili vitamin,ukoliko lekar ne prepishe,treba uzimati samo kroz hranu..
____________________
mozda su mushkarci inteligentniji od zena,ali,ja nisam videla nijednu zenu koja juri za glupim mushkarcem i divi se njegovim lepim nogama..

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

becej
Broj postova: 1363
Reg. datum: 22.07.2008
Datum unosa: Ponedeljak 01.03.2010, 15:03, Naslov:
Osim toga, uvek mora da se pazi na odnos kalcijuma i fosfora, obavezno, inace ne mogu bas u potpunosti da se resorbuju, Osmeh

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 159
Koliko clanova ima idealna porodica?