Deca - alkohol i ostali poroci

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 26.12.2007, 10:10, Naslov:
Venus, djelomicno si u pravu. Ne tvrdim da roditelji moraju koristiti bic u odgoju svoje djece. Bic uopce nije potreban ako roditelji pravovremeno skrenu djeci paznju na posljedice nepravilnih odluka u zivotu. Svi smo mi jednom bili adolescenti, rijetko ko od nas nije potegao prvi dim cigarete ili probao prvu casu alkohola. Neki su imali mjeru i znali u sta se upustaju, a drugi opet ne. Ti drugi vjerovatno nisu imali potrebne savjete da bi se na vrijeme znali zaustaviti. Ne rijetko se dogadja da djeca traze utjehu od vlastitih problema bas u porocima i negativnom drustvu.
I za takvu djecu postoji lijepa rijec i roditeljski savijet, a ne bic koji ce ih jos dublje gurnuti u otudjivanje od roditelja i na rub drustva.

Ipak bi napisala jos par rijeci o takozvanim plesnim drogama. Mozda ovaj forum ne citaju adolescenti ali ipak, dobro je da i njihovi roditelji znaju kakav je ucinak tih opasnih sredstava i kako prepoznati simptome.
Ekstazi je najrasirenija plesna droga cije ime govori da izaziva ekstazu, zanos i uzhicenje. Sama mjesavina tog sredstva utjece na raspolozenje ali ne prouzrokuje haluciniranja. Osobe ga uzimaju zbog toga sto im daje osjecaj da su ljudi medjusobno emocionalno povezaniji, da se vole, mada se radi o grupi sasvim nepoznatih ljudi, koji se medjusobno ne poznaju, a zajednicko im je samo to da se zabavljaju. Ucinak te droge nestaje nakon 3 do 5 sati.
Negativane posljedice uzivanja ekstazija je osjecaj straha, paranoje, osjecaj napetosti ili depresija. Kod nekih dolazi do povecane tjelesne temperature i dehidracije, nekada i do otkazivanja bubrega i jetre. Prevelika doza moze prouzrokovati zastoj srca. Dugotrajno uzivanje moze dovesti do ozbiljne i trajne ostete mozga, sto se manifestira smanjenom sposobnoscu memoriranja i ucenja.



Profil

Posaljite privatnu poruku

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 242
Koliko clanova ima idealna porodica?