Dete na dijeti

  • 1
Broj postova: 91
Reg. datum: 03.05.2007
Datum unosa: Sreda 09.05.2007, 20:40, Naslov:

Profil

Posaljite privatnu poruku

Moderator
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 588
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Sreda 09.05.2007, 21:40, Naslov:
Pa, zvuci surovo, ali je svakako bolje pretrpeti to jedno mucenje, nego se nositi sa mogucim kasnijim problemima. Kod manje dece mislim da nije problem, ali granica puberteta se stalno pomera - na dole. Ako dete ulazi u pubertet sa jednim takvim problemom, to moze da se iskomplikuje. 10-11 godina je po mom misljenju vreme da se taj problem resi i da se uspostavi neka trajna telesna ravnoteza kod deteta.
____________________
The journey may be long, but the end is the beginning

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Nedelja 27.05.2007, 17:07, Naslov:
Bolje je da se problem gojaznosti kod djeteta rijesi cim prije. Prije svega nije dobro da nosi suvisnu tezinu, nezgrapno je, ne moze obavljati fizicke aktivnosti koje se od njega ocekuju. Posto su djeca najveci kriticari, cesto se desava da su takva djeca ismijana od svojih vrsnjaka. Kad dodju u pubertet, itetako imaju toliko razlicitih problema sa svojim izgledom da je taj stvarno nepotreban. Zato je bolje da se cim prije podvrgne dijeti i izbaci iz svog jelovnika nepotrebne kalorije.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 14:14, Naslov:
Moja cerka (upravo je napunila 6), je onako, malo punacka. Nije debela. Gojazna sigurno nije. Njena majka misli da bismo za svaki slucaj trebali nekako da joj ogranicimo hranu. Ona bas slatko jede, i nekad ti se stegne srce da kazes e sad je dosta. Ja o tome nisam puno razmisljao. Racunam kad roditelji nisu debeli, valjda nece biti ni ona, ako je to bas takav greh. A mislim da nije neki greh biti za nijansu okrugliji. Njene koscate drugarice mozda imaju veci problem? Malo smo joj ogranicili slatkise, ali inace se hrani zdravo, pa ne brinem mnogo. Nekako mi je truba da stavljamo dete na dijetu da nekad kasnije ne bi bilo debelo...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 15:07, Naslov:
Ja bi rekao da je za takvu decu najbolje ukljucenje u neki od sportova. Bez nepotrebnih dijeta i zabrana u hranjenju, dete ce sportom potrositi suvisne kalorije, steci nove prijatelje i druziti se.
Predlazem plivanje jer se kod tog sporta jednakomerno razvijaju svi misici u telu.
____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 16:21, Naslov:
Smatram da kad je dete sklono gojenju, dobro je obratiti paznju na prehrambene navike, jos dok je dete, jer se kasnije tesko izlazi na kraj s tim. Dodje doba puberteta, pa brza hrana u skoli, pa poistovecivanje sa idolima iz sveta show biznisa, pa drzanje dijeta i izgladnjavanje krisom, je gore po detetovom zdravlju, nego da se od manjih nogu povede racun, sta i koliko jede. Moja cerka je u tom uzrastu vezbala, pa i ako bi pojela vise spageta ili makarona ili vise slatkog nismo se mnogo brinuli, jer bi to na treningu potrosila. Medjutim kako je prestala da vezba, a nemoze se lako odrec starih navika, pocela je da lepi salo oko struka i pojavljuje se stomacic koji sad izgleda simpaticno, jer je dete, ali ja znam iz licnog iskustva, koliko i taj mali stomacic moze smetati.
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 17:09, Naslov:
U tvom postu, Divan, se dobro vidi gde je greska. "Trenirala je... prestala je." Poenta je u tome da se nekom fizickom aktivnoscu moramo baviti kontinuirano.
Najveci problem sportasa je upravo u tome, da kad prestanu sa redovitim treninzima, njihov organizam, naviknut na to da treba vise hrane, to jos uvek zahteva. Posto vise ne trose toliko energije, ona se pretvara u salo.
Najbolje je dete naviknuti ili oduseviti za sportsku aktivnost koja ce mu biti u zivotu i kasnije dostupna. Ne zavrsi svako dete u profi sportu. Moramo pronaci razlicite oblike fizicke aktivnosti kroz citav zivot. Najbolje nesto so pruza duhovni odmor uz umeren fizicki napor.
____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 18:08, Naslov:
Slazem se delimicno. Nije rec o profi sportu, ali mora biti redovito inace nema nikakvog efekta. Sve sto se podrazumeva pod sportovanjem iz rekreacije nije dovoljno. Mora se razviti disciplinovanost i u sportu, tu mislim na redovito vezbanje.
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 19:31, Naslov:
Plivanje je odličan sport, slažem se i bilo bi dobro da pliva bar tri puta nedeljno ako za to postoje uslovi! Postoji i tu mali problem, iz ličnog iskustva! Posle napornog plivanja-budes gladan kao vuk!E onda ne treba detetu dati slatkiše, beli hleb, masnoće...Obrok posle treninga treba da bude baziran na integralnim žitaricama, ribi, belom, kuvanom pilećem mesu ili kuvanoj govedini. Sve uz što više svežeg povrća.
Neki korisni saveti za roditelje buca bi bili da se umesto slatkiša detetu ponudi voće ali ni tu ne preterivati jer je i voće bogato šećerima. Meso bariti ili spremati na roštilju -sa što manje masnoće! Korisna masnoća je u orašastom voću (orah, badem, lešnik...) ali samo koliko može da stane u zatvorenu šaku deteta.Ubaciti i seme lana, bundeve,suncokreta...isto tolika količina!Šećer zameniti medom, mleko piti sa manjim procentom masnoće. Izbaciti pavlaku, majonez, margarin iz upotrebe. Bolji je maslac! Izbaciti iz upotrebe čips i sve slane grickalice! Potpuno su nekorisne za detetov razvoj , čak šta više-štetne su! Zabraniti unos koka kole i svih gaziranih pića. Umesto toga praviti detetu limunadu s medom i sok od sveže cedjenog voća , cvekle i šrgarepe!
Ovo nije dijeta jer dete ne sme biti na dijeti! Ono mora unositi i proteine i šećere i masnoće svakodnevno za pravilan razvoj ali samo u obliku zdrave hrane i prirodnih prehranbenih proizvoda bez aditiva i konzervansa.Tako bi trebalo da se hrane i oni koji nemaju salce
Odmerite količinu hrane i nikad ne nudite dete ako ono pokaže da je sito! Ako se roditelj loše hrani i dete stiče takvu naviku za ceo život! Wink

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 19:57, Naslov:
Maculce, to mi odrasli mislimo da nije dijeta Wink, ali kad dete gleda drugu decu kad na nekom skupu piju koka kolu, a ono mora limunadu, isto i sa fast food i cipsevima, znaci sve sto je nepozeljno , nepreporucljivo, zameniti zdravim produktima, deci izgleda kao dijeta.
Za ilustraciju: Kad su mu ponudili cips, na nekom rodjendanu, rekao je -Nesmem to je przeno i masno, mama kaze da nije zdravo.
Neki se odrasli nasalio posle ovakve njegove izjave i pitao ga -da ti nisi na dijeti, a moj sin mu je ozbiljno odgovorio-Ja nisam, ali moja mama jesteOsmeh

Evo gledam brokulu i smejem se, kad god spremam bareno povrce(posebno brokule), moram izmisljati kojekakve izgovore zasto bas to danas jedemo, a ne nesto lepse (picu ili makarone).Ili se neko nakasljao, ili neko ima pismeni ili sve tako zbog pamcenja, zbog noktiju, zbog opadanja kose, zbog modrica da bi brze prosle i slicno. Ja u stvari ne lazem decu, istina je da neki vitamini i minerali u vocu i povrcu, pospesuju rast kose, noktiju,i uticu na rast i razvoj uopste, ali jako je tesko naterati decu da jedu nesto sto nije lepo upakovano u celofan ili sto se ne reklamira na TV.
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 20:59, Naslov:
Stvarno je vrlo teško Divan! Svoje starije dete sam tako učila od rodjenja i ona se i dan danas hrani zdravo!Uvek su bile velike količine voća u kući a slatkiše skoro da i nismo kupovali.Kinder jaje je kupovano zbog igračke a nije htela čokoladu da jede! (pogodi ko je pojeo...)Najsmešnija je bila kad je bio neki rodjendan u vrtiću-uzela bi bombonu iz pristojnosti a zatim je stavila u djep za posle .Bombone bi pojela druga deca koja su dolazila kod nas!Njih nisam ja odgajala! Ta navika joj je ostala do danas! Pije mleko s kakaom ali retko da će pojesti neki kolač, slatkiš...Znači-sve umereno!
Kod drugog deteta sam omanula totalno! Dočepale su je se bake i naučile da slatko ide posle svakog jela a i izmedju.Kad joj je pubertet doneo bubuljice sama je redukovala slatkiše i počela zdravije da se hrani! Ona sama kaže da joj od čokolade bude lošije lice iako to naučnici osporavaju...
Ali zato se koka kola nikada nije pila ! To su obe naučile i znaju zašto je tako dobro !Ako nema prirodnog soka -može se uvek kupiti neki gust voćni sok od 100% voća!A koka kola je jedan od najvećih uzročnika stomačnih, alergijskih, ....problema.Dete koje pije puno kole rizikuje da dobije i dijabetes.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Sreda 31.10.2007, 22:31, Naslov:
Za vrstu hrane i pica sam siguran da je ok. Sportom se bavi onako, ja je povremeno vodim na plivanje, a ide na balet! Osmeh Slatka je mnogo, ko pufna medju onim stiglicima Osmeh
Ima apetit, to je.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Ponedeljak 21.01.2008, 15:28, Naslov:
Djeca imaju apetit, a roditeljima je vlastito dijete uvijek najljepse. Ipak treba obratiti paznju na povecanu tjelesnu tezinu. Kasnije to moze biti uzrok za razvoj srcanih oboljenja, a isto tako i bolesti zila.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Moderator
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 588
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Utorak 22.01.2008, 12:55, Naslov:
Mislim da sve pocinje zdravim navikama i to zdravim navikama roditelja. Ako roditelji nemaju naviku da piju gazirana pica, jedu puno slatkisa i brzu hranu, onda je normalno da dete to prihvati kao nesto sasvim normalno.
Kod nas je ovaj problem tek poceo da se pojavljuje, u svom mestu ne vidjam puno dece koja imaju neki veci problem sa tezinom, ali brzi nacin zivota pocinje to da menja. Moramo biti jako kreativni roditelji da svu zdravu hranu "upakujemo" u nesto privlacno za njih Osmeh
____________________
The journey may be long, but the end is the beginning

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 5
Reg. datum: 28.01.2008
Datum unosa: Utorak 29.01.2008, 13:05, Naslov:
Moja cerka je isto bila punija, obozavala je cips, gazirane sokove, sladolede... tako da nista od toga nisam ni kupovala ni drzala u kuci. U drugom razredu osnovne skole krenula je da se bavi aerobikom, rekreativno naravno. Uz naporne treninge tri puta nedeljno i dosta ostrog trenera, uskoro je sama izbacila sve grickalice, slatkise i gazirana pica iz upotrebe. Sada ima 13 godina i jako vodi racuna o nacinu ishrane kao i o svom izgledu.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Ub
Broj postova: 84
Reg. datum: 23.03.2009
Datum unosa: Petak 13.11.2009, 18:24, Naslov:
Mislim da dete u ranom detinjstvu treba da stvori zdrave navike u ishrani.Moje dete nikada nije probalo čips(ima 3.5godin) i sada i ne želi da ga proba, kao ni lizalice i druge slične nezdrave stvari.Sve ostale zabrane koje kasnije uslede , samo će dovesti do momentalnog smanjenja kilaže. Ono ššto se voli od hrane, vraća se uvek u ishranu.
KAsnije sport ...Nikakva prisila nije dobra

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

  • 1

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 87
Koliko clanova ima idealna porodica?