Lekovitost cajeva

Moderator
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 588
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Cetvrtak 14.12.2006, 05:57, Naslov: Lekovitost cajeva
Kaze se da cajevi smanjuju dejstvo stetnih materija u organizmu. Pijete li cajeve i koje smatrate lekovitim za odredjene bolesti?
____________________
The journey may be long, but the end is the beginning

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Nedelja 20.05.2007, 01:35, Naslov:
Volim cajeve, cak cesto pijem i engleski caj. Posto kazu da svaku vrstu bolesti raste odredjena trava, sigurna sam da je svako od nas prvo probao olaksati bilo kakvu bolest odgovarajucim cajem. Nemam mnogo tovrsnih iskustava ali znam da je za besiku i bubrege najbolji caj od listova breze ili persina.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Jagodina
Broj postova: 24
Reg. datum: 06.04.2007
Datum unosa: Ponedeljak 21.05.2007, 00:58, Naslov:

Obozavam cajeve i imam faze kada ih intenzivno pijem(obicno zima i jesen).Moji omiljeni su iz kolekcije "Milford"npr.jabuka-cimet.
Ono sto sam iz literature naucila o cajevima je to da ih treba piti najvise 3 puta dnevno u periodu od 3 meseca a zatim pauzirati zbog zasicenja organizma.Najbolje je,s vremena na vreme praviti mesavine blagih cajeva koji odrzavaju imunitet i pospesuju ciscenje organizma.Dobre kombinacije su : maticnjak+majcina dusica+kopriva,kamilica+nana+kadulja,maticnjak+kamilica+lipa(za umirenje i nesanicu).Da dodam jos i to da je caj od cikorije dobar za crevnu floru,kantarion medicinski dokazan kao antidepresant,kadulja izvrsna za regeneraciju sluzokoze unutrasnjih organa ali se mora piti vrlo obazrivo(manja prstovet na 2dl vode)jer je jaka i u preteranoj kolicini moze izazvati aritmiju.
Uz sve ovo,treba procitati clanke o krvnim grupama jer postoje cajevi koji prosto ne prijaju odredjenoj krvnoj grupi uprkos univerzalnom dejstvu a uvek se moze naci neka druga,jednako delotvorna mesavina.
Toliko iz mog iskustva,i uzivajte u vasoj omiljenoj slji caja Osmeh
____________________
CARPE DIEM -Iskoristi dan

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Sreda 30.05.2007, 18:33, Naslov:
Naisla sam na Magican caj kojeg je Angelina Jolie dobila od zena u Namibiji. Uz pomoc tog caja izgubila je nakon poroda 11 kg. Sastoji se od ingvera i belog luka. Upravo zbog tih sastojaka vrlo je zdrav, jer cisti zile, a njegov intenzivni okus odbija nas od hrane.

Za pripremu tog caja morate ingver oguliti i narezati ga na tanke listice. Kuhajte ih 20 min. u 2 l vode. Na kraju dodajte beli luk, zavrite, ocjedite i pricekajte da se ohladi. Ovako pripremljen caj pijte bez secera tokom citavog dana.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 05:29, Naslov:
Evo jos jedog neobicnog caja koji ima izuzetak ucinak kod mrsavljenja. Zove se puerth, a u stvari je zeleni caj. To je pracaj koji je nastao sasvim slucajno, dugotrajnim transportom caja preko Kine. Tek kasnije su ga poceli masovno proizvoditi. Poznato je da se zeleni caj prvo navlazi i cijepi sa zelenom plijesni. Tako pripremljen zori neko vrijeme na vlaznom i toplom mjestu, dok caj ne dobije crnu boju. Zatim ga suse i pakiraju. Caj pospjesuje djelovanje bubrega, a time ciscenju organizma. Redovito uzivanje tog caja utice na smanjenje holesterola i triglicerina u krvi. U kombinaciji sa redovitim gibanjem, smanjuje zalihe tjelesne masnoce. Djeluje antitoksicno i aktivira rad jetre.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 05:40, Naslov:

Svi čajevi potiču od iste biljke, zimzelenog grma latinskog imena Camellia sinensis. O načinu tehnološke proizvodnje, odnosno načinu obrade biljke, zavisi koji ćete čaj poslužiti na vašem stolu

Čaj kakav danas poznajemo potiče iz Kine. Legenda kaže da ga je otkrio car Shen-Nung 2737 godine prije Hrista. Kako je car bio ne samo pokrovitelj umjetnosti već i entuzijastički naučnik, zbog zdravstvene preventive zahtijevao je da sva voda koja se koristila za piće bude prethodno prokuvana. Tako je jednog dana, dok je putovao i obilazio svoje pokrajine, na putu ožednio i naložio da mu se da prokuvana voda. Odjednom je dunuo vjetar i u kipuću vodu nanio listiće otpale sa obližnjeg grma. Mirišljava smeđa tekućina, privukla je naučnika u caru i on nije odolio a da ne proba što je to u njegovom lončiću. I tako je rođen čaj!
Sam njegov naziv nastao je od kineske riječi koja se u raznim dijelovima zemlje različito izgovara pa imamo CA´, TSA´ ili TSE´. Tako je preko Rusije došao kao čaj, a preko Holandije i Velike Britanije kao Tea, tee, the i te.
Svi čajevi potiču od iste biljke, zimzelenog grma latinskog imena Camellia sinensis. O načinu tehnološke proizvodnje, odnosno načinu obrade biljke, zavisi koji ćete čaj poslužiti na vašem stolu.

Čajeve dijelimo na zeleni, crni, bijeli i crveni čaj, te biljne čajeve.
Domovina zelenog čaja je Japan u koji je u 12-tom vijeku uvezena biljka Camellia sinensis.

Zeleni čaj obrađuje se samo parom, kako bi se sačuvali enzimi,a potom se suši na zraku. Svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke zadržava zahvaljujući izuzeću procesa fermentacije i oksidacije. Zeleni čaj smatra se jednim od najzdravijih čajeva pa se o njegovim svojstvima vode medicinska istraživanja još od 17. vijeka. Tako je dokazano da on sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Takođe, čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, snižava masnoću u krvi, dobar je za rad srca, normalizuje pritisak kao i rad štitnjače, dobar je protiv upala, pospješuje krvotok i obnavljanje kože. Osim na fizičko, znatni su njegovi učinci i na mentalno zdravlje pa je tako izvrstan u borbi protiv depresije, povećava mentalnu aktivnost, pojačava koncentraciju i motivaciju. Dobar je za reumu, a budući da sadrži fluor, djeluje i u prevenciji protiv karijesa.
Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EpiGalloCatesin Gallate koji smanjuje ćelije raka i koristi se u borbi protiv raka i hepatitisa.
Posebnost zelenog čaja je u njegovom spremanju. Proključalu vodu prelijemo po listićima tek kada joj se temperatura spusti na sedamdesetak stepeni.

Najpoznatija i najraširenija vrsta čaja je crni čaj. On se dobija tako da se nakon branja listići rašire u tankom sloju i puste da venu 12 do 18 sati. Omekšani na takav način, listići se uviju pri čemu membrane lisnih ćelija pucaju ,a sokovi i eterična ulja izlaze iz njih. Započinje proces fermentacije pod uticajem enzima, listići gube trpkost i razvijaju karakterističnu aromu. Kada su ukus i aroma u potpunosti razvijeni, fermentacija se prekida tako da se listići prže u velikim pećima. Na taj način fermentisani sokovi puni arome sasuše se na površini listića. Uranjanjem u proključalu vodu otpuštaju se u mirisni čaj.
Što se samih svojstava crnog čaja tiče, istraživanja su pokazala da osobe koje ga piju imaju 50% niži rizik od koronarnih srčanih bolesti. Pijenje crnog čaja koji je bogat antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila pa je zato protok krvi bolji i smanjuje se rizik od krvnih ugrušaka.

Bijeli čaj vrlo je rijetka vrsta čaja jer se proizvodi samo u nekim područjima Kine. Poznat je kao čarobni sastojak koji podmlađuje, a dugo je smatran glavnim sastojkom "eliksira mladosti". Za njega se odabiru samo najfiniji i najmlađi listići i pupoljci još prekriveni tankim bijelim dlačicama. Zbog njih osušeni listići imaju srebrnasto bijelu boju i otuda ime bijeli čaj. Ti se listići minimalno obrađuju tako da je bijeli čaj još bogatiji antioksidansima nego zeleni. To je ujedno i razlog što ukusom nije nimalo trpak.Gotovi čaj vrlo je blage zlatne boje i nježnog osvježavajućeg okusa.

Crveni čaj ili rooibos poznat je još pod nazivom "majčino čudo". Na jugu Afrike prisutan je već više od 300 godina pod nazivima "planinski čaj" ili "afrički crveni čaj". Rooibos je biljka poznata po tome što zahtijeva čisti zrak bez prašine i industrijskih zagađenja. Korijen joj je dugačak dva metra, a u visinu raste metar do metar i po.
Ljekovitost rooibos čaja zasniva se na esencijama očuvanja ljudskog zdravlja kao što su željezo, kalijum, natrium, kalcijum, bakar, cink, magnezijum, flor, i mangan. Dobar je kod svih vrsta probavnih tegoba, a pomaže i kod regulacije pritiska i protiv depresije. Samo dvije šoljice čaja dnevno zadovoljiće vašu potrebu za C vitaminom. To ga čini izvrsnim partnerom u borbi protiv gripe i prehlade.
Osim zanemarivih količina tanina, ovaj čaj ne sadrži ni kofein pa je pogodan za one koji vole šoljicu čaja u svako doba dana, pa i prije spavanja.

izvor: www.durmitorcg.com
____________________
Misli samo onaj koji se iz mase izdvoji.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 512
Reg. datum: 28.05.2007
Datum unosa: Utorak 05.06.2007, 05:43, Naslov:
Svakodnevno popijem nekoliko šoljica čaja, zelenog, crvenog i crnog. Umesto toga, ne pijem kafu uopšte.
____________________
Misli samo onaj koji se iz mase izdvoji.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 07.06.2007, 18:26, Naslov:
@ Zlatokosa
Citat:
Svakodnevno popijem nekoliko šoljica čaja, zelenog, crvenog i crnog. Umesto toga, ne pijem kafu uopšte.


Potpuno suprotno. Osmeh Time ne osporavam temeljnom pitanju na ovoj temi, lekovitost pojedinih cajeva je dokazana, vec jednostavno ne osecam nikakve potrebe ni zelje po caju.
Moj primarni izbor je jos uvek cista voda, ne ona iz cesme.
____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Subota 09.06.2007, 04:04, Naslov:
Dark, mozda te ipak uspijemo ubjediti :cool:

Naime, znastvenici su otkrili mnoge blagodati samo jedne salice zelenog caja. Kazu da moze poboljsati pamcenje te usporiti pojavu Alzheimerove bolesti. Otkrili su da kofein jednako uspjesno uklanja glavobolju kao i ibuprofen, a polifenoli u crnom caju sprjecavaju nastajanje zubnog plaka smanjujuci razinu kiseline koja uzrokuje karijes.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Cetvrtak 14.06.2007, 14:33, Naslov:
Dok mi je dete bilo jako malo, dobila sam od pedijatra ovaj savet... Ne leče se sve dečje tegobe samo lekićima, nego uvek prvo treba pokušati sa čajevima i drugim prirodnim lekovima. Naravno, uvek se prvo treba posavetovati sa lekarom.
Za gripu, nesanicu, usporenu i lošu probavu, za bol u ušima ili zubima, koristi se kamilica, za grčeve "bebi" čajevi, ima ih raznih vrsta u apotekama, a može i čaj od nekoliko zrna kima. Protiv upale grla i šlajma- čaj od belog sleza, a protiv kašlja-čaj od bokvice....

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 28.06.2007, 17:52, Naslov:
Znam da su cajevi zdravi, stalno citam o tome (posebno zelenom caju) ali kod mene je to po principu: in one ear, out of other Jednostavno mi ne prijaju, mada mislim da to nije samo stvar afiniteta vec i navike...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Hattersheim am Main
Broj postova: 36
Reg. datum: 25.06.2007
Datum unosa: Ponedeljak 02.07.2007, 21:34, Naslov:
Ja imam kuci toliko cajeva,da vise neznam sta sa njim.Previse citam i trazim sve o cajevim.Ja puno cenim caj od kantariona,od majcine dusice, od salvej,sipurka i aloe vera...to su cajevi koji su zdravi za nas organizam koji ciste sve stetne materije i poboljsavaju nas metabolizam.Jos sam zaboravila zeleni caj koji je kralj medju cajevi,jako ga cenim i svaki dan ga sa osmehom kuvam.


Jeli zna neko dobar caj koji ima joda,koji smanjuje hormon T4 stitne zlijezde???


TARA,znam za taj ingwer ili zazvor to je jako zdrav korijen,imam jos jedan recept koji se koristi u ceskoj...a to je da se ingver kuha sa limunom,bijelim lukom i da se zasladi sa medom...


A za mrsanje je najbolja Surutka...ili sirovatka...to je moj favorit za mrsanje








Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 618
Reg. datum: 16.06.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 01:46, Naslov:
Volim cajeve od nane i kamilice. U nanu obicno dodam med.
Oni vocni mi bas i nisu omiljeni.

Na lice stavljam obloge od zalfije koja je izvrsna a skoro sam kupila zeleni caj, za koji kazu da je i najjaci. Njime sam takodje pocela da umivam lice. Poboljsanje je i vise nego ocigledno Osmeh Kazu da ga treba piti bez dodataka (secer, med..).
____________________
"Od 30. juna nisam aktivna... sto znaci da se ovom nedozvoljenom aktivnoscu bavim vec duze vreme".... stoga se posipam pepelom i skruseno molim za oprost!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 01:55, Naslov:
Svakog dana popijem šolju ili dve zelenog čaja s limunom!Ponekad popijem i crveni afrički čaj i čaj od divlje trešnje s cimetom -idealan je za hladne dane jer pojačava perifernu cirkulaciju.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 06:34, Naslov:
Vuni, caj od zalfije sa medom je prva liga sto se tice ukusa. Osmeh.
U zadnje vreme konzumiram caj od svezeg djumbira sa dodatkom limuna. Dosta je neobicnog je ukusa, ali je zdrav i meni prija...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 07:39, Naslov:
Kako praviš čaj od djumbira ? Samo ga skuvaš ili ima nešto posebno?Svakog dana pojedem kašičicu djumbira u jogurtu ali se bojim da vrela voda ne ubije sve korisne materije...Inače, nedavno sam čula da je djumbir afrodizijak! Ne znam samo u kojoj količini....

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Dubai
Broj postova: 1
Reg. datum: 26.05.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 18:26, Naslov:
Spremam ga tako sto u vrelu (ne mora biti kljucala) vodu stavim svez rendani djumbir, onda ostavim da malo "odlezi". Ponekad stavim i kardamom. Tako spremljen, pije se po malo u toku dana. Rendani djumbir se moze dodati i mleku ( sa dodatkom jos nekih zacina), ali mleko mi ne prija. Cula sam da narodi koji u svojoj kuhinji obilato koriste ove zacine najmanje oboljevaju od kancera (Indijci na pr). Ima istine jer ovi zacini pomazu ubrzanje metabolizma...Ovi zacinski cajevi se obicno piju posle obroka zbog boljeg varenja.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 18:57, Naslov:
Hvala Baladi! Probaću čaj!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 49
Reg. datum: 01.10.1973
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 21:10, Naslov:

Maculi, cula sam , zeleni caj ( Kad se cesto pije opsorbuje gvozdje iz organizma)
to su poslednja istrazivanja. Osmeh

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Subota 10.11.2007, 01:06, Naslov:
Onda ću da smanjim na jednu šolju dnevno....Mada mislim da pod " puno" se podrazumeva oko 4-5 šoljica dnevno!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 291
Koliko clanova ima idealna porodica?