Musko zensko prijateljstvo

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Ponedeljak 05.11.2007, 21:24, Naslov:
DaRkDuDe:
Citat:
Ko zna, mozda pukne Helena

Mozda.
Nacice se neko onda ko ce joj reci da je pukla. I ko ce se svim srcem potruditi da joj pomogne da se sastavi. Ko nece iskoristiti njeno "pucanje".

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 02:24, Naslov:
Kao mala uvek sam se igrala s dečacima jer je bilo više dečaka u ulici a ostatak devojčica je bio kezav i razmažen. To nisam podnosila pa sam odrasla uz fudbal, penjanje po drveću, vozila motore s dečacima...Da postoji suknja kao deo odeće sam ukapirala tek kad sam se zaposlila a na poslu su bile zabranjene pantalone( o farmericama ni govora...) Moji drugovi iz detinjstva su me naučili da muškarci mogu biti bolji i veći prijatelji nego žene! U svakom svom periodu života sam imala bar dva dobra muška prijatelja koji su mi bili uvek tu kad je trebalo pričati, tešiti mene ili njega , sagledati stvari iz drugog ugla...Mislim da me je svako od njih na neki način voleo a i ja njih ali smo od početka postavili ogradu , isključili telesno, ...nismo koketirali niti se gledali onako...značajno.Bili smo prijatelji koji leče jedno drugo smehom, prijateljskim zagrljajem, poljupcem u obraz, pismima koja su putovala da skrate duge vojničke dane...To su tako lepe uspomene i te prijatelje ne dam nizašta na svetu.Volim ih pravom drugarskom ljubavlju i uvek se obradujem kad se ponovo vidimo, sad posle toliko godina...A i sad imam prijatelje koji su prijatelji i sa mojim mužem! Družimo se i pričamo o svemu. Tu su i kad mi je teško i kad se radujem. Dug period koji sam provela u bolnici ne bih izdržala bez njih...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 02:39, Naslov:
Citat:
Dejan: Nacice se neko onda ko ce joj reci da je pukla. I ko ce se svim srcem potruditi da joj pomogne da se sastavi. Ko nece iskoristiti njeno "pucanje".


Sta ces. Uvek se nadje neko koga nema dovoljno u gacama pa to samo zeli. Osmeh
____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 03:07, Naslov:
Dejane, ja ne bih nikada prljala to dugogodišnje prijateljstvo s Helenom ,ljubavlju! Ljubav bukne i prodje a takav prijatelj se teško nalazi!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 08:02, Naslov:
Maculi, pa i rekao sam da nema šanse. I zbog nekih svezih iskustava u to sam sve sigurniji. Vredi cuvati prijatelje. Itekako vredi.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1214
Reg. datum: 13.08.2007
Datum unosa: Utorak 06.11.2007, 09:41, Naslov:
Znam....

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 08.11.2007, 20:02, Naslov:
Ja cu ipak ostati veran tezama Sokrata zapisanim kroz Platonove reci o musko-zenskom prijateljstvu. Teza postoji i zapisana je: Prijateljstvo je iznad ljubavi i da bi do pravog Prijateljstva doslo, mora prvo doci do ljubavi. To je u stvari rezime te teze.
Ne sporim nista, coveku je dan razum, ne skace se samo tako iz zagrljaja u zagrljaj, (tu dolazimo do toga da neke stvarimi radimo i iz zadovoljstva, ali ipak je u muskarcu prisutna i animalnost. Obicno je izrazenija od zenske animalnosti. Ta se kroz milenijume odgoja ne krije samo u njegovoj ili njenoj seksualnosti vec i u (zastitnickom, makar prikrivenom) ponasanju do zene.
To o cemu vi pricate je kulturno ponasanje coveka do (so)coveka, a ne cista definicija Prijateljstva o kojoj sam pricam.
Dakle, jedno su prijatelji sa kojima delimo neke nase misli, odlazimo zajedno na pice, druzimo se, zezamo, trazimo po koji savet... a potpuno drugo je Prijatelj. Pravi Prijatelj je samo jedan!

Ni izmedju zene i muza ne postoji Prijateljski odnos. Oni mogu ziveti u harmoniji i slozi, ali to ne znaci da su Prijatelji. U svojoj biti zena trazi zastitu, a od muskarca se to ocekuje. Sve dok je muskarac u stanju braniti zenu, ona je njegova.

I nemojte odmah skociti na taj "braniti". Mnogo vise se krije pod tim pojmom Osmeh

Vidim da je u medjuvremu otvorena tema Emocionalna inteligencija. Mozda bi bilo bolje da prvo obradimo tu temu pa se onda vratimo ovoj. Priznajem da i mene sve skupa ponovo kopka.


____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1664
Reg. datum: 16.05.2007
Datum unosa: Cetvrtak 08.11.2007, 22:50, Naslov:
Aha ti izgleda pricas o ljudima sa kojima covijek odlazi na pice i povrsno se druzi i o osobama u koje imamo povjerenje, pa nam oni ostaju vjerni Prijatelji i neko rame za plakanje. Nadam se da sam te razumjela, jer u stvari postoje dvije ili cak tri kategorije ljudi sa kojima se covijek obicno susrece.
A muz i zena, pa nekad bi i ja voljela otici bez obaveza sa muzem na pice, onako prijateljski, ali neka mi nakon toga ne kaze: koje hlace cu sutra obuci i da li su ispeglane Osmeh

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 1043
Reg. datum: 06.06.2007
Datum unosa: Cetvrtak 08.11.2007, 23:00, Naslov:
Citat:
Tara: koje hlace cu sutra obuci i da li su ispeglane


Hehehe, mislim da te Prijatelj to sigurno ne bi pitao.

Hvala ti sto si unela malo vedrine u ovu temu. Upravo zbog tih tvojih reci bi dodao da mislim da je u nasim prosecnim zivotima svega po malo. I prijateljstva i Prijateljstva, a od nas (onog razumskog u nama, steceno tako skolskim kao i odgojnim metodama) ovisi sta je to Sve. Jer po definiciji, opet cu o njoj, je Prijatelj spreman i na bezuslovno smrt. Sve za Prijatelja.
A kako se onda uveriti ko nam je pravi pravi Prijatelj? Da se ubije zbog nas sigurno ne, jer time nismo nista napravili ni dobili. (On je sebe dokazao, a mi smo ostali sami.) Kako onda prepoznati Prijatelja ako ne na nacin da skinemo sve sa sebe? (A pri tome opet ne mislim samo na odecu.) Da li nas je onda ta osoba iskoristila zbog toga jer je prihvatila taj cin? Da li je u tom slucaju bilo koji od aktera uprljan ili iskoristen, prevaren? Po mom misljenju ne.
Zbog toga se ne slazem da mozemo ljubavlju uprljati prijateljski odnos. Bas suprotno, mislim da ga mozemo jedino ucvrstiti, potvrditi i nadgraditi. A nadgradnja je Prijateljstvo, koje se dokazuje ljubavlju. To je temelj.

I sama ljubav je blizu Prijateljstvu, pa ipak ona to nije. Zasto? Svuda oko nas je kazu. Ne postoji iskljucivo kao ljubav izmedju muskarca i zene. Postoji ljubav do domovine... da nabrajam jos? Mislim da nije potrebno Osmeh Ali, Dejane, zasto mislis da bi nesto izgubio, pokvario, iskoristio... ako bi probao kod Helene? Vec onaj prvi prijateljski poljubac (ovaj put sa malim p), pokazao bi ti sta Helena zeli. (Uopste nije vazno da li je ona real ili izmisljena osoba.) Zar te to ne kopka? Mozda ni sama nije sigurna u svoje osecaje. Ja bih svakako probao to otkriti, narocito ako smatram da jesam sposoban biti i zelim biti njen pravi Prijatelj. Zar negde duboko u tebi nema pitanja da bi mozda sa takvom osobom ustvario super bracnu vezu, recimo.
Ponekad je sve to bolno, narocito u medjuljudskim odnosima. Ali, prava Ljubav i te kako zna za bol. I u bolu je prisutna.
Priblizno ovako razmisljam o tome i drago bi mi bilo da mi pomognete razmisljati tako o Prijateljstvu kao i o Ljubavi.

A zavrsit cu ovo pisanje sa jednom pesmom koja mi je jako draga, narocito njena poruka:

Ljubim Svet in kar je v njem
mojega,
tvojega,
nasega,
dobrega v jutru ko se oprosca ljudem.

U prevodu je to priblizno ovako:

Volim Svet i ono sto je u njemu
moga,
tvoga,
nasega,
dobroga u jutru kada se prasta ljudima.



____________________
O Ana, o Ana, tugo mojih dana...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Moderator
The Teacher - Zenski forum
Broj postova: 588
Reg. datum: 01.12.2006
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 01:24, Naslov:
Pravo prijateljstvo o kome pricas se zasniva na ljubavi, tu se potpuno slazem i da je Prijatelj spreman uciniti apsolutno sve za tebe. Samo sam jednog najboljeg prijatelja imala, onog pravog, iskrenog, koji je dokazao da ce uciniti sve za mene i koji i jeste cinio sve za mene. I udala sam se za njega Osmeh
____________________
The journey may be long, but the end is the beginning

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 618
Reg. datum: 16.06.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 01:40, Naslov:
U osnovnoj skoli sam se ja zaljubila u najboljeg druga Osmeh
U srednjoj se moj najbolji drug zaljubio u mene (nije ovaj iz osnovne) Osmeh
Pre 5god se moj jako dobar drug isto zaljubio u mene...

Epilog: sa tim prvim nisam odavno u kontaktu jer je nakon zavrsetka skole svako krenuo na svoju stranu. Sa drugom dvojicom se druzim i to na najbolji moguci nacin. Prevazisli smo decije bolesti, malo odrasli, postali pametniji, realniji... Sigurna sam da nema sta ne bismo uradili jedno za drugo. Redovno mi se poveravaju uz recenicu "Samo tebi ovo mogu da kazem...". Znam sve njihove tajne, oni znaju moje..
Presrecna sam sto ih imam!

A sto se tice mog decka njemu sam nebrojeno puta rekla da u meni ima pre svega PRIJATELJA... najboljeg i najveceg.. da sam ja uvek tu za njega kad zatreba, bez da nesto trazim za uzvrat.
____________________
"Od 30. juna nisam aktivna... sto znaci da se ovom nedozvoljenom aktivnoscu bavim vec duze vreme".... stoga se posipam pepelom i skruseno molim za oprost!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 01:54, Naslov:
DaRkDuDe, nasa rasprava me je prvo razljutila, sad kontam da mozda ima smisla razmisljati dalje. Da ti kazem, svi mi volimo da smo u pravu jer nas je život necemu ucio. Sad, svi mi zivimo razlicite zivote, pa se mozda i ne razumemo iz prve.
Mnogo tu ima posla ako hocemo da razgranicavamo sve odnose. Lako je reci i ljubav i prijateljstvo, ali komplikacije pocnu ako sve to gledamo na pojedinacnim slucajevima.
Moja Helena je divna mlada zena. Odrasla mi je pred ocima. Lagao bih kad bih rekao da mi se nekad nije ucinila prelepom. Ali svako ima tu svoj ljubavni zivot. Stvarno mislim da bi mi tu pre nesto zeznuli ako bi probali nesto vise, a mislim da bi to bila velika steta. Vazni smo jedan drugom. Znam joj i muza i sto ne ide- ne ide. Kad krenu takvi neki odnosi bolje je da to zavrsi brakom sto kaze The Teacher. Prijateljstvo se moze pokvariti uobicajenim ljubavnim razmiricama. Tako nekako mislim...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 02:31, Naslov:
Čini mi se da je jako dobro što smo se zamislili nad naizgled jednostavnim stvarima. Ako ih uzimamo olako, one nas baš umeju lupiti po glavi svojom komplikovanošću...
Citat:
DaRkDuDe: kako se onda uveriti ko nam je pravi pravi Prijatelj?
Bilo bi lako kada bi se moglo igrati na sigurno. Jednostavno, u život nam ušetaju osobe od kojih vredi probrati prave, i za ljubav, i za prijateljstvo, i za Prijateljstvo o kojem ti pričaš, Dark.
Mislim da je osnovna podloga za sve tri kategorije dobronamernost.. Sve je lakše graditi kada smo sigurni da jedni drugima želimo isključivo dobro. To možda zvuči najjednostavnije, a upravo je to i najklizaviji teren. Tu sumnja, nepoverenje i sujeta mogu napraviti zlo. Kada se to jednom prelomi i prevaziđe, mislim da neke druge stvari utiču na to kuda ide jedan odnos. Jednostavno nekog poželimo fizički, nekog ne. Koji su uzroci možda i nije toliko bitno. Važno je da li nam je do neke osobe stalo da bi za nju učinili sve što se od prijatelja traži. Ukoliko se desi i ljubav, onda je to stepenik više na kojem treba uskliknuti "Hura!" i reći hvala životu za taj dar. U stvari ne, treba zahvaliti sebi i tom drugom na otvorenosti, i na upornosti da se do tog stadijuma dođe i u njemu istraje.
Ljudi mogu da nam se dese, ali odnosi se grade.
Ja još uvek Prijateljstvo nisam dovoljno razumela. Možda je sve, što Dejan kaže, u iskustvu. Uvek sam, po inerciji, a i po nekim uvreženim stavovima u svojoj okolini, odvajala isključivo prijateljstvo i isključivo ljubav. Ovaj pojam mi je zanimljiv. Volela bih da nas rasprava odvede baš do toga da udružimo svoje stavove i iskustva i što je moguće bolje iskristališemo ove fenomene.


Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 15:55, Naslov:
Vazi. Evo i ja sam spreman da se preispitam. Navikneš da razmisljas na jedan nacin i onda prestanes da razmisljas. To mozda i ne valja. Onda sve sto se s tim kosi vidis kao pogresno. Tako je s mnogim stvarima u zivotu.
Stvarno mislim da se stavovi grade na iskustvu. Sad dodajem da to treba da budu promisljena iskustva. Aha, moze da nam se desi svasta a da pojma nemamo o cemu se zapravo radilo. Dobro ti je ovo Darst, da se ljudi dese, a da se odnosi grade. Moze da nas neko privuce, ali sta cemo napraviti od toga to je stvar kojom se vredi ozbiljno pozabaviti. Sve se moze lako unistiti, ali gradnja je najteza. Pogotovo ako se temelji zeznu. Hocu da kazem da je svaki pocetak vazan jer tu je podloga. Najteze je nesto graditi ispocetka. Na rusevinama. Posle treba dokazivati da je materijal bio u redu, samo da majstor nije bas razmisljao.
Hehehe, svako ima svoje primere, neko pegla, neko malterise Osmeh

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 16:10, Naslov:
Citat:
Dejan: Najteze je nesto graditi ispocetka. Na rusevinama. Posle treba dokazivati da je materijal bio u redu, samo da majstor nije bas razmisljao.


Samo da ti majstor ne udje u kucu Vrlo srecna Vrlo srecna Vrlo srecna
pokvarice i ono sto je radilo, menjaj primer Dejane dok se zene nisu zakacile oko majstora Vrlo srecna

Samo cu da primetim, blago vama sa Prijateljima, jer svi moji su sa malim "p", nikako da to "p" poraste u "P", polivala sam vodom, presadjivala, dodavala djubrivo, stavila u najlepsu saksiju, pevala i pricala lepe reci, cuvala ih pored sunca i svetlosti, ali opet neka su uvenula, kazu mesto nije odgovaralo, neki nisu bili otporni na vremenske promene i tako meni ostadose samo oni prijatelji preko neta koji mnogo ne traze, dovoljno daju i nemogu me povrediti, jer kad se osetim povredjenom, kliknem na Logout i opet je sve u redu Vrlo srecna Vrlo srecna Vrlo srecna
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 322
Reg. datum: 30.10.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 16:19, Naslov:
Hm, to sa majstorom je bilo nesto drugo, Divan. Ok, mozda sam nerazumljiv primer, dozvoljavam da je tako...
Da li si sa svojim prijateljima razgovarala umesto sto si ih sadila, suncala i pevala im? I sa cvecem treba pazljivo baratati pa i kroz metafore. Ne uspeva svakom Wink
Prijateljstvo preko neta postoji. Ne znam, meni taj klik nije dovoljan da zaboravim na svoje virtuelne prijatelje. Valjda zavisi od toga koliko sebe dajes...

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 16:23, Naslov:
A sad nesto kao logican nastavak ove teme koja nema kraja.
Iz vaseg iskustva sa vasim pravim prijateljima, objasnite mi molim vas, kako se postavljate prema vasim prijateljima suprotnog pola?
Na primer vi ste zenska osoba koja ima Prijatelja. Dali je on prema vama vise kao vasa prijateljica ili ste vi vise prema njemu kao prijatelj(muskog roda).
Ili Vi ste muskarac koji ima zenskog prijatelja. Koliko je ta zenska osoba, muskarcina(da razmislja kao muskarac) ili vi ste u ulozi prijateljice.
Ako ste me razumeli odgovorite, ako niste kazite, pa pokusacu ponovo da objasnim.
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 16:53, Naslov:
Opet se ti i ja ne razumemo, (i kad pokusam da se nasalim, ti to shvatis ozbiljno, pa vratis malo strozijim tonom).
E sad da se i ja ne bih naljutila i pokvarila nepotrebno lepo druzenje, ja onda kliknem i izlogujem se.
Vrlo srecna, to sam htela reci, u vezi prijateljstva preko neta.
Nas na netu veze neka vrsta usamljenosti. Prikljucujemo se nekim forumima gde nailazimo na ljude koji imaju slicne ili zajednicke interese. Ako nam se to drustvo ne dopada, lako je, izlogujemo se i nikom nista.
Dok face to face nije bas isto. Pogledaj prijatelja u oci kazi mu da si uvredjen njegovim ponasanjem ili slicno, ne nego pokusaces da ispeglas ili zakrpis situaciju, (da dodas jacu armaturu da ne bi stubovi popustili Wink).
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Broj postova: 1306
Reg. datum: 28.09.1973
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 21:33, Naslov:
Eh, pa to je problem druženja na netu, kad smo ubeđeni da smo među redovima pročitali i ton. Zato baš u reakcijama na napisano moramo dva puta razmisliti pre nego što nešto odgovorimo. Utoliko net- prijateljstva zahtevaju više pažnje, a i poverenja. Kad nismo sigurni u nečije mišljenje treba pitati, pa tek kad dobijemo potvrdu ili objašnjenje reagovati.
Divan, ja ću probati naglas da razumem ovo što si pitala. Ti me ispravi ako nisam razumela.
Citat:
Divan: Na primer vi ste zenska osoba koja ima Prijatelja. Dali je on prema vama vise kao vasa prijateljica ili ste vi vise prema njemu kao prijatelj(muskog roda).
Ili Vi ste muskarac koji ima zenskog prijatelja. Koliko je ta zenska osoba, muskarcina(da razmislja kao muskarac) ili vi ste u ulozi prijateljice.

Ako misliš na to da bi muški prijatelj prekrstio noge, napućio usta i pričao jedno vreme o helankama da bi mi se bolje približio - ne Osmeh
A ako misliš da bih ja, potvrđujući bliskost, podrigivala uz pivo i pričala neko vreme o fudbalu, opet - ne Osmeh
Pretpostavljam da misliš na devojke koje muškarci doživljavaju kao "ortake", i na muškarce "drugarice". Ne volim takva pomeranja. Formalne su to razlike.To sam što jesam uvek, i volim takve ljude oko sebe. Pa se nađemo na nekim drugim sličnostima.

Profil

Posaljite privatnu poruku

Blog

Broj postova: 348
Reg. datum: 04.06.2007
Datum unosa: Petak 09.11.2007, 21:47, Naslov:
Pa negde smo se nasli. Da nebudem grubo zvucala: Da li zenska osoba koja ima musku osobu za prijatelja, lakse komunicira sa tom osobom, zato sto je ta muska osoba pomalo feminizirana (na neki nacin), ili zato sto je pomenuta zenska osoba manje vise prilagodjena muskoj grubosti.
Onaj drugi deo , je bilo pitanje za muske clanove foruma, gledano s njihovog ugla.
____________________
Oboji me!

Profil

Posaljite privatnu poruku

Msn messenger

Blog

Pravilnik ponasanja na forumu

Ko je online
Clanovi: Trenutno nema logovanih clanova
Gosti: 68
Koliko clanova ima idealna porodica?